От АБВ поискаха мораториум върху закупуването на нов изтребител

  • 08 януари 2019 14:18

  • 886
  • 8
От АБВ поискаха мораториум върху закупуването на нов изтребител
© ПП АБВ

Трябва да се предприемат незабавни мерки за това тези предвидени близо 2 милиарда лева за нов самолет да бъдат инвестирани в отрасли с високи технологии, в образованието, както и за финансирането на мерки за преодоляване на демографската катастрофа. Част от тези средства следва да бъдат разпределени за насърчаване на раждаемостта, каквото например е предложението на АБВ за 30 000 лева, които да бъдат давани за трето дете при отговорно родителство. Това заяви по време на пресконференция председателят на АБВ Румен Петков.

,,Настояваме за отмяна на процедурата по закупуване на нов боен самолет за България, за принципен мораториум върху този тип въоръжение и модернизация на съществуващите ни мощности във военновъздушните ни сили. Модернизация на самолетите ни МИГ, модернизация на самолетите ни СУ, модернизация на транспортната ни техника, която е въздухоплавателна'', посочи още лидерът на АБВ.

По думите му в докладът на министъра на отбраната са посочени редица несъответствия по отношение на процедурите за закупуване на нов боен самолет, който подкрепят тезата, че в настоящия момент този избор не е правилен за България. „В този документ министърът на отбраната е написал, че със заповед на министър-председателя задачата е възложена на политико-военна група, т.е. няма експерти. Казва се още, че няма информация, че процедурата която ни се предлага не отговаря на правилата заложени от НС, не отговаря и на правилата на Министерството на отбраната, говори се и за още редица нередности. И ако този доклад мине през парламента, то тогава трябва да се искат точно толкова сваляния на имунитети, за действия в разрез с Конституцията, колкото е броят на подкрепилите този документ“, заяви Петков.

„Отделно какво ще пазим с осем самолета. От терористи ли ще се пазим? От набезите на рибари ли ще се пазим? От какво ще ни пазят осем самолета? При положение, че до 1990 година сме имали например триста въздухоплавателни бойни и транспортни единици. Ако ние не вдигнем във въздуха поне 80-100 от сега съществуващите ни хеликоптери, самолети, включително и транспортни такива, няма смисъл. Тук трябва да бъде насочен основния ресурс и тази теза е звучала доста пъти във времето. Това ще е и стимул за икономиката ни и военната ни промишленост. Иначе в момента се получава така, че ни се предлага да участваме в изграждането на нов завод за бойни самолети в САЩ. Смятам, че за всички е ясно, че от нас се иска да платим веднага, за да може те да си построят завода. Кога ще ни доставят самолетите е друг въпрос“, допълни председателят на АБВ.

В страни от темата Румен Петков отговори и на въпрос, свързан с очакванията за предсрочни парламентарни избори.

„Считам, че управляващото мнозинство в този парламент ще направи всичко възможно да задържи положението, независимо от вътрешните сблъсъци, до избора на нов Главен прокурор. Това мнозинство ще даде всичко от себе си, включително ако се налага и жертви в жива сила, за да се избере Главен прокурор и след това да се отиде към избори“, заяви Петков.

Последвайте канала на

Владимир Василев
886 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Умник Гюро

2019.01.08 | 18:16

8

Край на руските летящи гробници. Руските агенти като Руменовците от АБВ и президентството да си ходят в Сибир, за да си получат наградата от Таварищ П.уткин. Права лопата и два метра под земята!

ХА ХА ХА ХА

2019.01.08 | 16:47

7

Напълно са прави !!!! Хвърлени пари за стари тенекии само и само да угодим на янките

ГДЕЖЗИЙКЛМН...

2019.01.08 | 16:17

6

AБВ не могат да искат нищо , зашото 1. не са в парламента и са никои И 2. не знаят азбуката!

2019.01.08 | 16:15

5

Руските подлоги пак нещо плямпат

Уффф

2019.01.08 | 15:11

4

А шадраван не иска ли??

чичо

2019.01.08 | 14:44

3

АБВ, това е синоним на глупаво самочувствие.

Спасов

2019.01.08 | 14:39

2

Този освен от шадравани взе да разбира и от самолети!

2019.01.08 | 14:36

1

ОЩЕ ЕДИН НЕГРАМОТНИК В ПОЛИТИКАТА

Добави коментар

Водещи новини