Отсвириха Георги Първанов за Националния съвет на БСП

Булфото
share

Президентът на България  в периода 2002 – 2012  г. Георги Първанов не е поканен на утрешното заседание на Националния съвет на БСП, съобщиха от деловодството на партията.

По този повод депутатът от БСП Антон Кутев каза, че не се разпращат специални покани до членовете на Националния съвет на БСП, така че няма основание Георги Първанов да бъде поканен изрично и за това не е ставало дума. "Ние не каним отделно на пленума. Обявяваме пленума и си има членове на пленума, които знаят, че трябва да присъстват", заяви Кутев пред "Фокус". "Георги Първанов е член на Националния съвет на БСП. Така поне трябва да се тълкуват думите на Сергей Станишев. На една пресконференция Сергей Станишев каза, че Георги Първанов в качеството си на бивш президент, е член по право на Националния съвет на БСП. Ако това е така, значи Георги Първанов би трябвало да е член на Националния съвет и няма нищо странно - да присъства на пленума", допълни депутатът.

"Дали формално има право да присъства, или не – е друг въпрос. Факт е, че ако дойде, никой не би си и помислил да му каже, че не може да присъства и ако иска да се изкаже – естествено, че няма никакъв проблем, ако иска да се изкаже или да гласува. За мен формалният въпрос е едно, а фактът, че ако той се появи утре по някакъв начин, ще бъде радушно приет и няма съмнение в това", каза още Антон Кутев.

Зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов заяви, че Георги Първанов е член на Националния съвет на БСП и има право да присъства на пленума. "Уставът е в сила, така че той е член на Националния съвет на БСП, и би трябвало да присъства",  добави Найденов.

Очаква се утре ръководството на БСП да вземе решение за определяне на датата, мястото и дневния ред на 48-ия конгрес на социалистите.

Водещи новини

Още новини