БСП иска оставката на Иван Иванов и внася сигнал до прокуратурата (видео)

share

Днешният скандал, който се развихри от парламентарната трибуна, продължава. БСП поиска оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов и внася сигнал до прокуратурата за длъжностно престъпление.

Това заяви по време на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Причина за това е твърдението на Иванов, че комисията не може да взима решение, което да се основава на подписката на БСП за ЧЕЗ.

„Има в държавата институции, които трябва да покажат кои са. Нашата работа е да покажем пороците.Искаме да си понесе отговорността за това, което направи“, заяви Нинова.

По думите й БСП ще се обърне към главния прокурор Сотир Цацаров, както и ще внесе предложението си в Народното събрание заради отказ на Иванов да изпълни задълженията на комисията.

„Тази промяна в закона беше направена, за да осъществява контрол държавата в подобни сделки като тази за ЧЕЗ. Днес ударихме дъното на парламентаризма“, посочи още лидерът на БСП.

Нинова допълни, че за това се предвижда наказание с 5 години лишаване от свобода.

„Г-н Иванов не само не изпълнява задълженията си, но и отказва да го направи. Той отказва да изпълни закона, поради което му се търси отговорност“, смята още председателят на левицата.

Причината за това поведение според нея е желание да се прикрие цялата сделка и всички, които са „навързани“.

„Тази сделка е тъмна и задколисна от началото до края. Искаме да бъде спряна и държавата да си купи ЧЕЗ“, смята още Корнелия Нинова.

Нинова коментира и решението на Жельо Бойчев. По думите й нито има проблеми с ръководството, нито му е полаган натиск.

По повод назначението в СЕМ, което днес направи президентът Румен Радев, лидерът на БСП смята, че той има правомощия по Конституция като държавен глава.

„Законите се приемат и се изпълняват такива, каквито са“, посочи тя.

Водещи новини

Още новини