Сергей Станишев: Дянков иска да потроши фискалния резерв (видео)

share

На среща с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу говорихме за пътищата за излизане от икономическата криза в Европейския съюз. 2,5 г. десните правителства налагат един и същи модел, който се свежда само до ограничаване на разходи, и най-вече на такива в социалната сфера.

Това каза на пресконференция лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев по повод провелия се снощи Европейски съвет в Брюксел.

По думите му, тази политика не може да изведе ЕС от кризата, което лидерът на БСП е казал и пред Барозу. "Винаги сме отстоявали позицията, че без конкретен европейски план за инвестиции и създаване на работни места, всички останали предприети мерки няма да доведат до излизане от кризата. Една от мерките, които предложихме, беше за справяне с младежката безработица и се радвам, че тя беше взета предвид, защото това е един от наболелите проблеми в ЕС. Има близо 6 млн. младежи, които са без работа. В България те са 25%, а средно за ЕС процентът е 23. Нашето конкретно предложение беше да се използват досега неизползваните средства от Европейския социален фонд. Предлагаме 10 млрд. евро да бъдат използвани в конкретен план за младежката безработица. Ние няма да се успокоим, докато този план не бъде задействан. Тази година ще проведем общоевропейска кампания, която ще засегне и България, защото засега има само общи приказки по темата", категоричен бе Станишев.

Той обяви, че второто предложение на социалистите е за план за икономически растеж. "Много последователно отстояваме въвеждането на данък върху финансовите транзакции. В България има много спекулации по темата, но гражданите трябва да знаят, че тази мярка няма да ги засегне. Предлагаме данък върху спекулациите на борсовите пазари на едро. Той може да донесе в бюджета на ЕС 200 млрд. евро годишно. Тези средства могат да се използват за инвестиции, които да помогнат за излизане от кризата", заяви президентът на ПЕС. Той се обяви за намаляване на съфинансирането на изпаднали в затруднение страни-членки на ЕС.

Сергей Станишев каза, че БСП е категорично против намерението на Симеон Дянков да се харчат средства от Сребърния резерв и да се приватизират дялове от Българския енергиен холдинг. "Тези инициативи показват оперативно безсилие на министерството. Фискалният резерв е спаднал с 4,5 млрд., а ние оставихме наследство от 8,5 млрд. лв. С похарчените средства се покриват дефицити, които идват от ниската събираемост и ширещата се контрабанда. С тези действия Дянков иска да потроши каквото е останало от фискалния резерв. Тази идея е много рискова и безотговорна. Правителството системно ограбва държавните предприятия, като изземва техния дивидент в бюджета. Конфискуват се техни средства, за да се кърпят дупки в бюджета. Върви се към бърза приватизация на ниски цени", посочи лидерът на БСП. Той даде примери с приватизацията на "Булгартабак" и предстоящата продажба на "БДЖ Товарни превози". По думите му, Българският енергиен холдинг не трябва да се приватизира, защото според него, енергетиката е останала единственият сектор, в който държавата има осезаемо икономическо присъствие.

По повод връщането на мандата за съставяне на правителство от БСП на 4 февруари 1997 г. лидерът на БСП каза, че партията е постъпила отговорно и дори е отстъпила от демократичното си право. "В момента демокрацията е под заплаха, защото имаме едно авторитарно правителство, което залага на мачкането на хората. Този успех обаче не може да продължи дълго, защото чрез мачкане и лъжа не можеш да управляваш дългосрочно", каза той.

Станишев заяви, че БСП ще продължава да настоява за вот на недоверие на правителството заради полицейското насилие, защото е ясно, че вътрешният министър Цветан Цветанов няма намерение да промени политиката на МВР в това отношение. "Анкетната комисия, председателствана от ГЕРБ, която ще проверява случите на полицейско насилие, е отбиване на номера. Ако управляващите продължават с подобни действия, ще искаме вот на недоверие", категоричен бе Сергей Станишев.

Водещи новини

Още новини