Станишев: Да не бързаме с ратифицирането на Договора за стабилност

  • 27 януари 2012 10:39

  • 1029
  • 1
Станишев: Да не бързаме с ратифицирането на Договора за стабилност
©

"Защо правителството, което заявява сериозна политика, се отказва от 4-ти раздел - защо - попита Станишев в парламента. Раздела за заетостта, за безработицата именно се пренебрегва заради някакъв имагинерен страх. Това, което се прави на европейско ниво, не дава изход от кризата."

Това каза в парламента председателят на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на при обсъждане на решението за участие на България в Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз.

Първо, няма нужда България да бърза с процеса на ратифициране на договора. Не се знае дали ще ни поканят, а и да ни поканят на обсъждането, не се знае дали гласът ни ще бъде чут. Няма защо да бързаме с ратифицирането на този проектодоговор, защото имаме много по-сериозни задачи, заяви Станишев.

Много от икономистите и политически фигури от Европейския съюз са убедени, че се приема един документ, който е по-скоро сътресение на въздуха, отколкото ефективен инструмент, който дава пътя на ЕС за излизане от кризата. Този договор не решава нито един насъщен въпрос за излизане от кризата, каза Станишев.

„Не можем да подкрепим това проекторешение. Българя няма нужда да бърза с ратифицирането на този договор. Тази политика е дългосрочна и не изключвам възможността да се постави въпроса и за референдум”, посочи той. Според него с приемането на този пакт се подкопава доверието в способността европейският проект да ражда адекватна икономическа политика, която да изведе съюза от икономическата криза.

„В продължение на 2.5 години, откакто в новия ЕП, в ЕК, в повечето страни доминират десни правителства, политиката на ЕС е лишена от стратегическа визия и всяко решение се взема твърде късно по отношение на проблемите, твърде в малки порции и не дава ефект. Тази политика е твърде дебалансирана и се дефинира само с орязване на разходи”, посочи Станишев. По думите му за 2.5 години еврото е още по-нестабилно, с по-лоша перспектива, дълговете се обслужват още по-трудно, има нови 6 млн. безработни, не се вижда светлина в тунела. Тази политика се прилага и от правителството на ГЕРБ, каза той.

„Само фискалният пакт, без да гарантира растеж и работни места, ни вкарва в затворена спирала, която върви надолу. Няма икономически растеж, приходите не растат, подтиска се потреблението. Дори десните правителства признават, че без създаване на работни места и стабилизиране на икономиката няма изход от кризата.

Общи приказки и декларации без конкретни действия по спешните неща вървят трета година в Европейския съюз”, посочи Станишев. Според него има заобикаляне на общностни метод в ЕС и това залага сериозна бомба със закъснител и превръщането на Европа на една, на две, на три скорости. Това, което се прави в момента на европейско ниво, не дава изход от кризата, допълни Станишев.

"Единствената страна, която не можа да реши по какъвто и да е начин проблема с дълга си, е Гърция - управлявана в последно време от социалисти. Пазарите фалираха Гърция, в момента тя е в положение на несъстоятелност. Гори съседна страна, а вие да се обявявате срещу Договора за стабилност, не е най-умното нещо - обърна се Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - към Станишев. Вие в момента се изявявате като деструктивна сила, заяви той.

Последвайте канала на

1029 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
джъдж

2012.01.29 | 09:22

1
Аман от тоя хамстер-гей - днес ги има в четири статии. Моля ви г-да журналисти ,спасете ни от него.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини