Станишев: Демокрацията в България е под заплаха

  • 27 януари 2012 16:33

  • 1371
  • 7
Станишев: Демокрацията в България е под заплаха
©

По време на среща в Народното събрание между ръководството на Института за модерна политика и ръководството на ПГ на Коалиция за България бе обсъден Осмият редовен доклад на „За състоянието на парламентарното управление”, който ИМП оповести публично преди дни.

По думите на лидера на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на докладът на ИМП „традиционно е обективен и съдържащ много конструктивни предложения”. По думите му у нас има ерозия не само на гражданските права, но и на демократичния ред и икономическата свобода, което налага взаимодействие на широка основа на всички демократични политически и граждански среди.

По отношение на работата на 41-то НС Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на заяви, че демокрацията в България е под заплаха. „Ако в България гражданите се лишат от фундаменталното право свободно да избират свои кметове, общински съветници, народни представители и президент, тогава за каква демокрация изобщо можем да говорим”, заяви лидерът на БСП. Той напомни, че един от водещите му приоритетите като президент на ПЕС е именно спазването на демократичните ценности в ЕС. Според Станишев е налице цялостна тенденция, не само в България, но и в страни като Унгария и Румъния, където правата на гражданите, демократичните принципи и свободата на медиите са под заплаха. „Ще направя всичко като лидер на ПЕС и като председател на БСП да се противопоставя на тази тенденция”, добави още червеният лидер.

От своя страна председателят на ИМП Борислав Цеков постави акцент върху необходимостта парламента да приеме ясна процедура за прозрачни назначения в съдебната власт и независимите контролни и регулаторни органи. „Ние предлагаме такава процедура, базирана на добрите парламентарни практики в Европейския парламент и развитите демокрация”, заяви той. В същото време Борислав Цеков подчерта като сериозен проблем в работата на 41-то НС хроничното несъобразяване с международни препоръки за отстраняване на законодателни дефекти, които ерозират гражданските права. „Мина цяла година откакто България беше включена от ПАСЕ в списъка от 9 проблемни държави поради ескалацията на полицейско насилие и липсата на ефективни разследвания на такива инциденти – резултати няма”, заяви той. ИМП предлага да се въведе задължение на правителството да внася ежегоден доклад в Народното събрание за броя и характера на осъдителните решения на Съда в Страсбург срещу България и за мерките за отстраняване на причините, довели до тях. „Настояваме също за укрепване на капацитета на Парламентарната комисия по правата на човека и засилване на ролята й в законодателния процес, защото в момента тя почти не разглеждан закони”, обясни Борислав Цеков. „Предлагаме постоянните комисии да влязат в XXІ век – заседанията да се излъчват онлайн, да се въведе т.нар. „доклад на малцинството”, в който се застъпват мотивите „против” даден законопроект, изразени от народните представители, да се създаде регистър на гражданските организации, които внасят законодателни предложения”, заяви политологът Емил Георгиев от Консултативния борд на ИМП. Предложенията на ИМП за промени в Закона за специалните разузнавателни средства представи Владимир Дончев, също член на Консултативния борд на организацията. Депутатите Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на и Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно изразиха безпокойство от позицията на мнозинството на ГЕРБ да не се съобразява с доклада на международните наблюдатели по време на местните и президентски избори, който налага спешни промени в изборното законодателство.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1371 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
владо

2012.02.27 | 10:59

5
Аман беееее - комунисти да ми приказват за демокрация - този руски гей докога ще се прави на българин ,че и акъл ще ни дава! Видяхме те 4 год. как лиза гъза на Доган, как крадохте с турците безнаказано , как правихте заменки / включително и брат му/ за жълти стотинки , как заради крадливото му правителство ни спряха всичките евросубсидии и сега тоя идиот пак на интересен ще се прави!Навсякъде в нормалните държави при загубени избори гей Сергей отдавна щеше да е в дълбоко забвение - само тук комунистите показват закостенял псевдодемократизъм и лицемерен кьорсуратлък! ИМА КОМУНИСТ - ИМА ПРОБЛЕМ! НЯМА КОМУНИСТ - НЯМА ПРОБЛЕМ!
Гражданинът Х

2012.02.27 | 18:23

7
недей да ръсиш от това което нямаш не ме интересува никаква партия ама когато той беше на власт оставяше и за нас по нещо макар и трохи а сега ГРОБАРИТЕ какво ни оствят бой от МИЛИЦИОНЕРИТЕ глад от Дянков олигрофена съсипаха и малкото народ малките фирми които се опитваха да работят и оцелеят за това си затвори аре да не казвам какво
джъдж

2012.02.09 | 13:49

4
Вярно е ,че демокрацията в България е под заплаха - тоя мазен хамстер е за пети път със статия в сайта за днес. И на мен ми иде ,много недемократично да тегля една майна на журналистите ,които се надпреварват да ни информират за словесните напъни на този провален гей-политик. Аман от него.
Тъпако, млък!!!

2012.02.27 | 11:05

6
Аман и от тебе!!!На всяка манджа си мерудия!Има ли тема която не коментира?Писна ми от досадните ти и малумни постове!На всички стана ясно че си от герберските помияри!Ходи при Цецко за пържолка!!!
G

2012.02.09 | 13:48

3
Станишев ти искаш прозрачтост сега щот си в опозиция а преди как беше питахте опозицията ли. Небой се вашта свобода на словото е гарантирана нали всички медий са на червената мафия. впрачем тя държи цяла България
Gentle Visioneer

2012.02.09 | 13:48

2
Той Станишко хубаво ги реди тези тезиси, ама само докато е в опозиция! Ако пак яхне властта, феноменът на хичното, лапаческо цоциалистничество ще избие пак като въшка на чело! И пак ще гледаме, социалистически министърки на социалната политика, качени в Бентлита, облечени в палта от норки и носещи по 2 кг златни накити и бижута - докато Божем се грижат за бедните Българи!
Дано

2012.02.09 | 13:48

1
Дано тая "демокрация " дето ви прехвърли толкова "сухо" в джобовете , най сетне да е в заплаха.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини