Бойко Борисов: Ако аз наградя Цветанов и Дянков, ще ме убиете с камъни

Булфото
share

Вицепрезидентът Ангел Марин с основание е върнал ордена “Стара планина”, тъй като не го заслужавал. Това заявява Бойко Борисов пред “24 часа”.

“Представете си утре аз да изляза и да кажа, че награждавам Цветан Цветанов и Симеон Дянков. Ами вие ще ме убиете с камъни, бе хора! Ами бил се обидил и го върнал... Според мен той постъпи правилно – този орден той не го заслужаваше”, казва Борисов. Той коментира речта на новоизбрания президент Росен Плевнелиев, произнесена след официалната му клетва в Народното събрание. Според лидера на ГЕРБ това е “изключително смислена и програмна реч като общи цели на държавата”.

Запитан дали иска НСО и НРС под свой контрол, Бойко Борисов отговаря, че мястото на НРС е в изпълнителната власт. Трябва да има закон и за двете служби, за да работят нормално. Премиерът намира за съвсем нормално човек като досегашния шеф на НРС Кирчо Киров, “който е оглавявал много години разузнаването, да му се даде няколко години възможност да работи в държавните структури”.

От друга страна НСО трябва да остане към президента, добавя Борисов. Най-важният аргумент за това е, че НСО пази и опозиционните лидери, и застрашени лица, и е добре да бъде отдалечена от изпълнителната власт.

Борисов намира сходство между сегашните действия на БСП и ДСБ. Според него те действат като една партия, говорят по един и същи начин, партнират си, изслушват се. “Много ми е приятно да ги гледам и да ги слушам, просто като мартенички са скачени ДСБ и БСП”, казва Борисов. Той честити на Георги Първанов и Сергей Станишев новия коалиционен партньор Волен Сидеров. За националистическата партия Бойко Борисов казва “Ние нямаме общо с “Атака”. Премиерът посочва, че за него етническият мир е по-важен от властта.

Запитан защо бе отстранен Андрей Иванов от шефското място в СОС, Борисов казва, че управлението на общинския съвет не е работа само на ГЕРБ, а на 61 общински съветници от всички партии. Едно недоволство в СОС би попречило на работата на кмета Йорданка Фандъкова. “Ето защо най-правилното беше да сменим председателя”, казва премиерът.

За песимистичната прогноза, дадена от Световната банка относно икономическата стабилност у нас, Борисов коментира, че това е нормална реакция в ситуация на криза. “Когато се тресат големите държави в света, малките най-много да страдат. Когато европейската икономика е в такава стагнация, а фирмите нямат пари да покриват своите потребности, те започват да изнасят направените инвестиции обратно... Действително ситуацията е драматична. И България има голям шанс, че сме на власт. Другите нямаше да се оправят, независимо какви неща говорят. Не случайно народът на тези избори пак ни даде вот на доверие”, заявява Бойко Борисов.

Водещи новини

Още новини