Социалното министерство с предложение за скок в гарантирания минимален доход

share

МТСП ще предложи увеличение на гарантирания минимален доход от 65 на 75 лв., каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков.

Той припомни, че гарантираният минимален доход не е актуализиран от 2008 г.

Министърът обясни, че все още не може да се прецени колко души ще засегне тази промяна, но кръгът е доста голям. За мярката са необходими около 80 млн.лв.

По думите на Петков в рамките на бюджетната процедура се обсъжда с Министерството на финансите да се увеличи разходната база на МТСП и да се използват вътрешни резерви на министерството, за да се финансират предлаганите нови мерки.

Министърът припомни, че от МТСП предлагат и подоходният критерий за семейните помощи за деца да бъде завишен на 450 лв. Сега той е 400 лв. Идеята е да не се допуска отпадане на работещи семейства с по-ниски възнаграждения от обхвата на семейните помощи за деца.

Бисер Петков участва в отбелязването на Международния ден на възрастните хора - 1 октомври. Той поздрави пенсионерите с празника и им пожела да са здрави, да чувстват подкрепа от близките, обществото и да имат достойни старини.

По думите му министерството реализира мерки за по-спокоен живот н тази златна възраст.
 

Водещи новини

Още новини