Бисер Петков: Броят на отпуснатите гръцки пенсии на български граждани е 4780

  • 29 септември 2017 15:58

  • 3021
  • 2
Бисер Петков: Броят на отпуснатите гръцки пенсии на български граждани е 4780
©

По данни на НОИ броят на отпуснатите гръцки пенсии на български граждани е 4780. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  днес по време на парламентарния контрол.

Изплащането на пенсиите става по предоставени банкови сметки на хората и затова ние нямаме информация за евентуални забавяния в плащанията, отбеляза министърът. Данните на осигурителния институт сочат, че случаите към момента, в които не е преценено правото на българска пенсия поради непотвърден осигурителен стаж в Гърция, са 908, а случаите, в които не е преценено правото на гръцка пенсия или в НОИ не е постъпила информация за това, са 933.

Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  посочи, че през последните няколко години Министерството на труда и социалната политика работи по редица жалби, свързани с отпускането и получаването на пенсии от Гърция. В жалбите се открояват два основни проблема - първият е свързан със забавяне на потвърждаването на информация за наличието и продължителността на осигурителни периоди от гръцка страна, което е пречка за отпускането на пенсии, а вторият - със спиране на изплащането и невъзобновяване на вече отпуснати гръцки пенсии.

"Гръцката администрация обяснява първия проблем с това, че има огромен брой напуснали служители от осигурителните институции и невъзможност за подмяна с нов персонал", каза министър Петков.

По думите му социалноосигурителната система в Гърция се намира в състояние на радикална реформа, като основен израз на тази реформа е сливането на всички осигурителни фондове в един. Министърът информира, че българската страна разполага с информация от службата по трудови и социални въпроси в Атина, че е създадена временна организация всички входящи преписки, свързани с удостоверяване на осигурителни периоди и издаване на пенсионни решения, да се разпределят от бившия отдел за пенсии на граждани от ЕС на доскорошния основен осигурителен фонд IKA, който сега изпълнява функции на разпределително звено. Това допълнително забавя реакцията на гръцката администрация по преписки на граждани от ЕС, допълни Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

Вторият проблем със спирането на пенсии често е свързан с неизпълнение на законовите изисквания за наличие на гръцки осигурителен номер AMKA и данъчен номер AФM. Получаването на тези номера може да става единствено лично или чрез пълномощник, като не е възможно заявяването за издаване на данъчен номер да става по пощата. Процедурата по обработка на новите документи също води до забавяне, допълни Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

По думите на социалния министър гръцките власти категорично изключват наличието на дискриминационно отношение към българските граждани, като посочват, че забавянето при обработката на осигурителния стаж за пенсии се отнася с еднаква валидност и към гръцките граждани, за които периодът за издаване на разрешение за пенсионно обезщетение е около две години. За българските граждани този срок е по-дълъг, заради процедурата по потвърждаване и сумиране на осигурителен стаж в повече от една държава на ЕС. Министър Петков отбеляза, че гръцките власти са уверили, че новата администрация ще има завършен вид към октомври и тогава най-вероятно ще завърши работата по изготвяне на електронни регистри за удостоверяване на осигурителните периоди на гражданите, което трябва да подобри значително времетраенето за обработка на документи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3021 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.10.02 | 09:25

2
Pensii za kradtsi i prostitytki....
тора

2017.10.01 | 22:54

1
Лукавите гърчоля нарочно забавят излизането на пенсии за българите,защото боравят с парите им! И всички техни тъпи обясненияса са фарс!

Добави коментар

Водещи новини