Корнелия Нинова: Валери Симеонов ли е премиер? (видео)

share

ГЕРБ да си определят позицията за класа прослужено време. Валери Симеонов говорител ли е или имаме премиер в негово лице и един скрит отзад Борисов, който изпълнява? Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

„Отпадането на класа за прослужено време - традиционно и последователно БСП сме против това предложение“, заяви Нинова.

Според нея това ще доведе до намаляване на доходите на хората. „Дори сега той да се включи в заплатата, догодина тези заплати няма да растат, ще останат в замразеното състояние, в което са сега“, каза тя.

Лидерът на БСП посочи ,че трябва да се стимулират младите специалисти. „Млади хора, професионално подготвени, модерни остават с по-малко заплащане, т.е. трябва да намерим формата такива млади специалисти да бъдат стимулирани с допълнителни плащания, с бонуси, с тримесечно материално стимулиране, за да не противопоставяме хората с повече професионален опит на младите, които са модерни, адекватни, подготвени на съвременните условия на труд“, заяви лидерът на БСП.

Нинова заяви, че утре ще има среща с КНСБ и КТ „Подкрепа“ по тази тема. „Те са на същата позиция като нас, бихме искали да обсъдим тези позиции и ние като парламентарно представена партия да ги отстояваме вътре в залата“, каза Нинова.

Според нея по тази тема е важно какво мислят ГЕРБ. „И по такава важна тема говорител изведнъж стана Валери Симеонов. Искаме да знаем ГЕРБ споделят ли това предложение и ще го гласуват ли в зала или това е самоинициатива на г-н Симеонов. Той миналата седмица по друг повод каза, че премиерът Борисов не може да му нарежда какво да прави. Значи, ГЕРБ да се определят – заедно ли са в това или просто говорителят е Валери Симеонов или това е негова самоинициатива, или имаме един истински премиер в лицето на Валери Симеонов, който предлага политики и един скрит отзад г-н Борисов, който изпълнява", каза Нинова.

"БСП е против отпадането на ограниченията за закупуване на земеделска земя - утре ще поискам среща с председателите парламентарните групи", каза още лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Нинова коментира, че земята е национално богатство на България. "Земеделската е предвидена за производство на селскостопанска продукция“, заяви лидерът на БСП. По думите й предложението не гарантира в чии ръце ще попадне тази земя, нито че тя ще бъде използвана за производство.

"Смятам, че трябва да защитим националния си интерес“, категорична бе Корнелия Нинова. Според нея българската земеделска земя е най-евтина в ЕС и тя ще получава европейски субсидии и то на декар площ. „Идва някой гражданин на друга държава, купува земеделска земя, не е задължен да произвежда, декларира я и получава субсидия за тази земя, т.е. неговият интерес той ще си го защити“, каза Нинова.

Тя обясни, че редица държави в ЕС имат своите ограничителни мерки и процедури за такова свободно закупуване на земеделска земя. Според нея има възможности за действие. „Ние предлагаме правителството да поиска отлагане на този въпрос. Утре ще разговарям с другите лидери, всички евродепутати от всички партии като българи да се обединят“, призова Нинова. По думите й те трябва заедно да потърсят разговор в Брюксел.

„Ако не се стигне до такова съгласие и обсъждане в Брюксел, не е толкова страшно да влезем в съдебен спор и България да защити националния си интерес“, посочи Нинова. По думите й експерти не изключват да се спечели такова дело.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира решението на Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС) да прекрати проверката по аферата "ЦУМ гейт". По думите й Георги Гергов не е извършил нарушение.

"Партията беше въвлечена в скандал", призна тя.

Мотив за прекратяването е, че няма нищо нередно и смущаващо в срещата на главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена Сашо Дончев и тогавашният член на ръководството на БСП Георги Гергов в кабинета на Гергов в ЦУМ. Целта на проверката беше да установи дали Цацаров е уронил престижа на магистратите като е нарушил нормите от Кодекса за етичното поведение на магистратите.



 

Водещи новини

Още новини