Кристалина Георгиева: Не бива да приемаме свободата за даденост

Булфото/Архив
share

Не бива никога да приемаме свободите си за даденост. Нека знаем и помним историята си и се учим от нея, за да не повтаряме грешките й. Това призова еврокомисарят Кристалина Георгиева по повод Европейския ден в памет на жертвите на тоталитарните режими.

"През ХХ век историята на нашия континент е пълна с войни, кръв, репресии и милиони човешки трагедии. Европейската интеграция сложи край на това и за щастие днешното младо поколение европейци не познава живота в един тоталитарен или авторитарен режим", сподели тя във Фейбуск.

Георгиева публикува и изявлението на първия заместник-председател Тимерманс, комисар Йоурова и комисар Наврачич. В него се казва, че "за щастие, днешното младо поколение европейци не познава живота в един тоталитарен или авторитарен режим".

"Ние обаче не бива никога да приемаме свободите си за даденост. Ето защо съхраняването на историческата памет и ангажираността ни с демокрацията, основните права и върховенството на закона остават все така важни. Паметта за историята на Европа следва да захранва решимостта ни да защитаваме нашите общи ценности и принципи", отбелязват още европейските комисари

Водещи новини

Още новини