Плевнелиев: Европа е на регионите, но и България ще бъде на регионите

Булфото
share

Като кандидат-президент поех категоричен ангажимент, че Европа е на регионите, но и България ще бъде на регионите.

Това заяви пред журналисти в Бургас избраният за президент на Република България Росен Плевнелиев.

Регионалното развитие ще бъде много важна стратегическа тема за президентството. „Започваме дебата по програма 2020 на регионално ниво и започваме от Бургас. Ще обиколя през следващите две седмици седемте големи български града - София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Плевен, регионалните центрове, за да стартираме обществения дебат по стратегическите проекти и приоритети на българските региони до 2020 година. Ангажирах се също така като кандидат-президент, че ще работя за българската програма за развитие 2020.

Най-важната година до посочената за мен е 2012, за да може още от първия ден да работим на пълни обороти, започнах два месеца предсрочно тази инициатива за стратегическия дебат по регионалните и национални приоритети на България до 2020 година. 2012 е важна, защото България трябва максимално бързо да има своя национална програма за развитие 2020. Тя трябва да бъде максимално легитимна и работеща и следователно трябва да бъде обсъдена на регионално ниво, следователно да работи на регионално ниво. Най-добрият подход е отдолу-нагоре - регионите да направят своите дебати, да обсъдят своите приоритети, стратегически проекти и ние да ги интегрираме в националната програма за развитие 2020”, каза Плевнелиев.

Той добави, че през 2012 година България ще трябва да договаря по възможно най-ефективния, коректен и конкретен начин еврофондовете и рамката 2014-2020 година. Три са важните моменти. „Първо трябва да имаме национална програма за развитие до 2020 година. Това е категоричен ангажимент на президентството и той ще бъде изпълнен. Второ тази национална програма за развитие трябва, за да бъде реализирана, да бъде разделена как и от къде ще се финансират съответните приоритети, проекти.

От една страна еврофондове, от друга - национален бюджет и други инструменти. Затова всичко ще бъде интегрирано и обвързано до 2020 - проекти, еврофондове и други механизми, с които държавата може да финансира.

След това трябва да дойде решението за институциите - за правилата за това как ще управляваме тези стратегически проекти и приоритети на държавата до 2020 година. Този дебат е важен. Той ще дефинира как България ще изпълнява своите проекти и приоритети до посочената година.

Водещи новини

Още новини