Плевнелиев се обгражда със "свои хора"

  • 18 ноември 2011 21:33

  • 4758
  • 9
Плевнелиев се обгражда със "свои хора"
© Булфото

Заедно с Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в министерството още от първия ден влизат - сегашната зам.-министърка Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, пиарката му Мария Иванова, доскорошният му началник на кабинета Елица Николова и Павел Анастасов. Те бяха плътно до него като министър, следваха го през цялата предизборна кампания и сега вече като държавен глава ще са най-близките му хора в екипа, пише "24 часа".

Всички те си имат взаимно доверие помежду си, започнали са да работят за Плевнелиев по едно и също време, всеки си знае задачите и не се бърка в работата на другите.

Катя, Мария и Павел се виждат за първи път в този състав в офиса на бизнесмена Плевнелиев в Бизнес парка няколко дни преди да поеме поста министър. Всеки поотделно е познавал Плевнелиев и си е имал отделен разговор с него. Гледали се изпитателно и сега, след две години, признават, че взаимно се харесали. Едва ли тогава обаче са подозирали, че ще им се наложи след министерския да правят и президентски екип.

Павел е човекът, който отива ден преди встъпването му в длъжност като министър в сградата на регионалното ведомство. Дори не знаел къде се намира, мислил си, че е край МС, и с изненада разбрал, че е на Сточна гара. На пропуска го попитали какво иска. Доста обяснявал на охраната, че е от екипа на Плевнелиев, че иска да уточни как ще стане приемането на поста, и т.н. Най-накрая дошли от протокола и се разбрали. На следващия ден отишли с Плевнелиев и Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, за да приемат властта, постепенно назначили и още хора. Павел пожелал кабинета точно до министерския, стаята била доста невзрачна, но за него важно било да е близко до министъра, защото час по час го викал за поредните задачки.

Павел Анастасов е завършил Първа английска гимназия в София, след това политология в СУ и магистратура по международни отношения в Лондон. Фокусът му е Югоизточна Европа, а интересите - демократизация, икономическо развитие, изграждане на институции, сигурност, етнически конфликти.

През октомври 2008 г. завършил и веднага кандидатствал в Министерство на отбраната. Взели го като "топъл хляб", дори генералите му се чудили как такъв квалифициран млад човек иска да започне работа при тях.

Магистърската тема на Анастасов е "Влияние на ЕНП върху десните партии в България". Наложило му се да интервюира външнополитическите екипи на ГЕРБ, ДСБ и СДС. ГЕРБ били много активни и го поканили на техните събирания и постепенно го интегрирали към работата си. Радослав Точев, сегашен консул на България в Ню Йорк, пръв усеща потенциал у Павел и го кани да стане член на комисията, която пише външнополитическата програма на ГЕРБ. Запознал се и с Моника Панайотова, шеф на младежкия ГЕРБ, и активно започнали да работят.

Преди изборите спрягат Росен за регионален министър. В деня на победата Плевнелиев се обръща към Павел с директния въпрос: "Искаш ли да работиш с мен в министерството?". Не ме интересуваше на каква позиция, дори не се замислих, като казах "да", категоричен е днес Павел.

Когато Борисов предложил на Плевнелиев да е президент, той пак се допитал до Павел:
"Скачаме ли в дълбокото?", попитал бъдещият държавен глава. "Явно ще плуваме!", отговорил Павел.

Веднага след като Борисов обяви, че Плевнелиев ще е кандидатът на ГЕРБ за президент на 4 септември, трябвало да отидат до една телевизия. В този ден Плевнелиев подаде оставка като министър и слязъл от колата на НСО. След пресконференцията се качил на личната си кола и двамата с Павел потеглили към тв студиото. В продължение на няколко дни Плевнелиев сам си карал колата, а Павел се возел на седалката до него.

Ей, дай боже да ме вози лично бъдещият президент на България, на шега си мислел Павел. И два месеца по-късно вече се занимава с организацията на работата на новото президентство.

На "Дондуков" 2 се вижда във външнополитическата структура, там ще се чувства най-удовлетворен заедно със секретарите и съветниците по външната политика. "Разбира се, като джуниър", скромничи Павел. Анастасов иска обаче да е полезен и с контактите, които е натрупал с депутати, кметове, бивши и настоящи министри, защото е убеден, че президентът е президент на всички.

Като задача си поставя да задълбочи връзките с опозицията, тя да го разпознае като своя човек на "Дондуков" 2 и да не се притесняват да го търсят, за да решават заедно проблеми. Член съм на ГЕРБ, но ще търся контакти и с младежката структура на БСП, тези хора тепърва ще се развиват, искам да имаме директен канал за връзка с тях, инвестира в бъдещето Павел.

Павел всъщност е човекът, който е подготвял отговорите на министър Плевнелиев за парламентарния контрол. А той беше най-питаният министър и всеки четвъртък Анастасов стоял до малките часове, за да изпипа всичко. По това време опозицията разнасяше бурканите с пепел, за да докаже, че магистрала "Тракия" не се строи качествено.

С приятелката ми си имаме личен живот и никога вкъщи не говорим за работа, това от шефа съм го научил, спуска завесата Павел.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на се познава бегло с бъдещия президент от 4 години, но работи с него от началото на министерския му мандат. Сигурно ме покани в екипа си като човек с дълъг опит в администрацията, гадае днес зам.-министърът, който в момента сдава постепенно работата си на екипа на новата регионална министърка Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена. За Катя няма дилема - от 23 януари тя ще е плътно до Плевнелиев на "Дондуков" 2.
А тя има с какво да помогне - през 2003 г. започнала работа в Министерството на околната среда и водите от най-ниско ниво - експерт. През юли 2009 г. напуска като шеф на правната дирекция.

Плевнелиев първо я кани за главен секретар или за началник на кабинет.

"Даже няколко дни бях шеф на кабинета" спомня си тя. Впоследствие обаче оценява опита й и след няколко разговора решава, че ще е зам.-министър. Отговаря за доста от тежките ресори - за концесиите на подземните богатства, на плажовете, за държавната собственост, за жилищната политика, за устройство на територията, за търговските дружества и др.

И тя си спомня първата среща в офиса в Бизнес парка, където за първи път вижда Мария и Павел. Плевнелиев влязъл, запознал ги взаимно и разведрил атмосферата. "Направи ми впечатление на човек, който печели хората много бързо, впоследствие се уверих, че е така. Това е дарба - или я имаш, или не. Освен това е страхотно организиран", спомня си днес Захариева.

По това време тя вече е шеф на дирекция в екоминистерството, като чува предложението, не се колебае да напусне и да го последва. Не се е замисляла обаче как е щяла да реагира при подобна оферта от колежката си Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко, която също като нея е била шеф на дирекция в МОСВ.

Просто той изпревари, философски казва Катя.

Когато станало ясно, че Плевнелиев ще е кандидат на ГЕРБ за президент, й предложил да му помага. "Не съм се съмнявала в победата му. Сега ще трябва да подам оставка, когато встъпи в длъжност, макар че ще ми остане сантиментът към регионалното министерство и към служителите там", признава още зам.-министър Захариева.

Тя е завършила право в Пловдивския университет, а преди това е учила в езиковата гимназия в Пазарджик - същата, която е завършила и бъдещата вицепрезидентка Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на. Има специализации по "Човешки права и околна среда" във Венецианската комисия в Триест и по "Стратегическо планиране и оценка на въздействието на законодателство и политики" в Института по публична администрация в Дъблин и в Националното училище по администрация в Париж. От студентка искала да се занимава с екологично право.

Като завършила, работила 2 години като адвокат, но при първата възможност за конкурс в екоминистерството се явила и го спечелила.

Третата дама в екипа познава бъдещия президент най-дълго - от лятото на 2000 г., когато кандидатства за работа в „Линднер Имобилиен" . Въпреки че може да избира от три предложения, тя се спира на немската компания, защото е привлечена от магнетизма на интервюиращия я Плевнелиев. "Беше много спокоен и възпитан човек, усмивката му беше заразителна", спомня си тя.

Елица е завършила МИО в УНСС, има и втора специалност „Счетоводство, финанси и контрол". Говори английски и немски език. Шест години работи като контрол на проекта "Бизнес Парк София", като за този период успява да спести на компанията стотици хиляди лева от грешки в актуванията. Следват три години работа в областта на рипортинга и корпоративния финансов мениджмънт. Когато заема министерския пост, Плевнелиев я кани да стане част от екипа му. Тя приема и й възлагат проверката на ремонта на сградата на министерството. По-късно резултатите от нея са изпратени в прокуратурата. Следва проверка на подготвените за финансиране проекти за подобряване на градската среда по оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г". Спестени са около 27 млн.лв., предоставени на общините на втория етап на кандидатстване.

"80-годишният бонзай на стойност 28 хиляди лв., който извадихме от проектното предложение на една от общините, стана нарицателно за начина, по който сумите в тези проекти бяха преувеличавани", казва с усмивка Елица, когато говори за началото на работата си в МРРБ.

Мария Иванова ще се грижи за връзките на Плевнелиев с медиите. Тя е най-популярна от сътрудниците на новия президент, защото е била лице на късната емисия на БНТ. Зрителите я помнят като водеща на икономическата рубрика в 22 ч, където заедно с Марио Гаврилов се редуваха да ни информират за бизнесвестите от деня.

Мария започва като икономически репортер във вестник "Пари". Там навлиза в дебрите на приватизацията, на борсата, на работодателските организации и т.н.

От самото начало обаче на кариерата си знае, че иска да работи в БНТ. Една вечер с родителите си гледали новините на "Ефир 2" и на финала водещият Константин Каменаров обявил конкурс за репортери. Естествено, веднага се явила. Каменаров бил шеф на журито и като разбрал досегашните й занимания и познания, без колебание я поканил в екипа. И така от май 1998 г. в продължение на 10 г. е икономически и финансов репортер в БНТ, а заедно с Ирина Цонева следят изкъсо работата на правителството.

"Аз обичам да си търся новините, не да чакам наготово да ми ги разкажат, дори при всяко посещение с официални делегации в чужбина винаги се връщах и със странични репортажи", споделя опит журналистката. Заради професионализма й става дори и шеф на икономическия екип в нюзрума.

През 2007 г. обаче се захваща с много смислено занимание - поредица от документални филми за страните от ЕС - какво са направили с парите от европейските програми и как може това да се случи и у нас. Мария си спомня, че по това време България тъкмо е станала член на ЕС и информацията за програмите и фондовете била много оскъдна. Налагало се дълго да търси в интернет, влязла в контакт с европейската комисия, с експерти от отделните страни членки, а финансовото министерство й оказало безценна помощ.

Животът й обаче се променя след заседанието на съвета на тройната коалиция в комплекс "Катарино" край Разлог. На пресконференция задава няколко въпроса на прясно назначената вицепремиерка по еврофондовете Меглена Плугчиева. След няколко дни тя кани Мария да работи за нея и да оглави сектора за комуникации. Като немски възпитаник Плугчиева държала много на дисциплината, отговорността и коректността. След школата при нея на Мария й било по-лесно с Плевнелиев, който пак работи по изцяло немски маниер, гласува много доверие, но срещу това очаква качество, компетентност и резултати.

На втория ден след като станал министър, Иванова получила обаждане от мъж на име Павел.

Поканил я на среща с Плевнелиев и след като тя дълго му разказвала с какво се е занимавала досега, той отсякъл, че тя е неговият човек за шеф на пресдирекцията. Гилдията приема много добре назначението, защото Мария е една от тях.

А дали новият ни президент е направил правилния избор с екипа си? Това ще проличи след 5 години, когато отново ще избираме държавен глава.

Последвайте канала на

4758 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
.

2012.01.08 | 17:16

9
Боже, Боже, а аз си мислех, че кинопрегледите за успехите на Партията и преизпълнението на плана за петилетката от тружениците под мъдрото ръководство на "другарите" са останали някъде далеч в миналото...

2011.11.21 | 08:32

2
Евалла ти правя, щом още виждаш и си се научила и на компютър да "работиш"!

2011.12.24 | 01:15

5
И аз се бях обградил с мой хора , до преди малко ...... ма се наядоааа , напиааа и си тръгнааа !
.

2011.12.24 | 01:15

8
Тия обаче няма скоро да се наядат и напият. Остава да се надяваме, че поне ще си тръгнат.
ах

2011.12.24 | 01:15

7
"Фокусът му е Югоизточна Европа, а интересите - демократизация, икономическо развитие, изграждане на институции, сигурност, етнически конфликти." Ей хора, малко скромност и смирение! Никога ли не са ви учили на подобни неща! До кога с таза фанфаронщина и самохвалство! Не можете ли да се държите като нормални и честни хора без да се преекспонирате непрекъснато. Малко скромност, малко смирение. Родителите ви не са ли ви учили на това?
ax

2011.12.24 | 01:15

6
Защо не ни оставите да си гледаме на спокойствие филмите. Нужно ли е от тук да се започва с този ПР и самохвалене! То стана ясно че в България всички са деца-чудо, "топъл хляб" и т.н. и т.н. Чак ми се повръща вече! Оставете ни да си гледаме на спокойствие филмите!
sportnamedicina.com

2011.11.21 | 08:34

3
ако сте спортист и имате нужда от ортези, протектори и предпазно облекло www.sportnamedicina.com

2011.11.21 | 08:34

4
ако ви се ебе, наебето го тоя със спортната медицина. по всичко личи че той това търси
...

2011.11.21 | 08:32

1
Нищо ново под Слънцето...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини