Плевнелиев на спестявания, губи 5 месеца стаж за пенсия

  • 21 ноември 2011 06:21

  • 1116
  • 2
Плевнелиев на спестявания, губи 5 месеца стаж за пенсия
©

На практика в момента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното е избран за президент, но е безработен и следователно с прекъснат осигурителен стаж. Ако внася сам здравните си осигуровки, ще може да ползва безплатните услуги на здравната каса, пише 24 часа.

Но за да е осигуряван трудово и да му върви стаж за пенсия, или трябва да е на борсата, или да има трудов договор за някаква дейност. Плевнелиев подаде оставка на 7 септември, три дни след като Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г го обяви за кандидата за президент на ГЕРБ. На 9 септември парламентът го освободи от длъжност и следователно трудовите му отношения с държавата са прекратени.

За да встъпи в длъжността министър, той е излязъл и от фирмите, които е управлявал като бизнесмен. Повечето е прехвърлил на съпругата си Юлияна. И така на практика от 9 септември Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното е без работа по смисъла на трудовото законодателство, макар цяла България да знае с какво се занимава.

Ако иска да му вървят осигуровки, трябва да сключи договор за извършване на някакъв вид дейност, което няма да е коректно и морално към избирателите, защото те са дали гласа си за него да е президент, а не примерно консултант или политически апаратчик. Според зам.- шефката на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова има казус, но той е прецедент и не е необходимо да се прави промяна в законите. При предишните ни трима президенти нямаше такъв проблем, тъй като всеки си имаше работа до встъпването си в длъжност.

Желю Желев бе депутат във Великото народно събрание, когато парламентът го избра за президент. Впоследствие той се яви на избори и хората му гласуваха отново доверие на 19 януари 1992 г. Петър Стоянов също бе депутат през 1996 г. На 3 ноември 1996 г. спечели изборите и на 22 януари 1997 г. смени парламентарната банка с президентското кресло. Затова и нямаше прекъсване на трудовия му стаж. И при Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в положението бе идентично - по време на вота на 18 ноември 2001 г. той бе депутат, лидер на парламентарна група и на 22 януари 2002 г. с встъпването му в длъжност автоматично се прекратиха отношенията му с парламента и започна да получава заплата като държавен глава.

Слава богу, че новоизбраният президент е състоятелен човек и няма да се чуди как да върже семейния бюджет за 5-те месеца, докато чака да встъпи в длъжност. Тук във временния кабинет Плевнелиев си пие кафето. Над дивана екипът му заварил символична картина с мост. Въпреки това обаче правният вакуум трябва да бъде запълнен, защото следващият президент също може да реши, че за да е честен пред избирателите, трябва да напусне фирмите и длъжностите си и тогава да се яви на избори. По време на кампанията партиите и организациите, издигнали кандидатите, ги подкрепят и финансово.

Но какво става във времето, когато изборите са отминали, а бъдещият държавен глава чака мандатът на предишния да свърши. Пак ли да разчита на подаянията от партийните каси. Още повече, че чл. 95 от конституцията изрично е разпоредил, че президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат народни представители, да изпълняват други държавни, обществени и стопански дейности и да участват в ръководството на политически партии. Ако това важи за отиващия си държавен глава, значи е валидно и за този, който ще поеме поста.

Оказва се, че няма правно основание, на което да се гласува някаква, макар и минимална заплата за новоизбрания президент, тъй като до 22 януари постът е зает и не е възможно двама души да вземат две заплати за една длъжност. Следователно за времето, в което не извършва трудова дейност, новоизбраният ни президент остава и без осигуровки.

Като добър юрист вицепрезидентът Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на вероятно е предвидила казуса и не подаде веднага оставка като министър. Ако го беше сторила, и при нея щеше да възникне същият проблем. Освен това бъдещият президент не бездейства в това време, а работи активно, среща се с хора, сформира екипа си. И тъй като не разполага с бюджет, не може да назначи никого. Затова се налага и сътрудниците му, които са напуснали предишните си работи, също да карат на спестявания, или като зам.-министъра на регионалното развитие Екатерина Захариева да подадат оставка на 22 януари, макар Плевнелиев вече да я посочи като част от екипа си. Всъщност Захариева използва времето да предаде плавно ресорите си на приемниците си в регионалното ведомство.

Единственото, за което държавата е помислила за новоизбрания държавен глава, е, че му осигурява временен офис. Той се намира в сградата на бившия Партиен дом и там бъдещият президент работи и провежда срещите си до 22 януари. В момента Плевнелиев обитава просторен кабинет на втория етаж на сградата, чиито прозорци гледат точно към парадния вход на “Дондуков” 2 и към прозорците на Първанов. Той самият също изчака Стоянов да освободи кабинета в същата сграда, но един етаж по-долу. Дори сегашният временен офис на Плевнелиев е над бившия работен кабинет на Първанов.

Последвайте канала на

Novini.bg
1116 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
безработен

2011.11.24 | 12:17

2
Да дойде при нас .Ако си е внасял осигоровки ще има право на обезщетение и стаж.
loveinda

2011.11.21 | 20:33

1
Здравейте скъпи, Моето име е loveinda аз видях профила си днес и се интересува от вас и аз искам да се свържете с мен чрез частни моя имейл тук (loveindanelson@ymail.com), така че аз мога да ви дам моя снимка, за да знаят кой съм съм и не забравяйте, че разстоянието или цвят не е от значение, но любовта въпроси разпределя в живота чакане за спешни Вашия отговор. loveinda

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини