Положението наистина е тежко и не е от вчера, обяви Ненчев

share

Положението наистина е тежко и не е от вчера. Положението на границата с Гърция е тежко, в Македония, действително бежанската вълна нараства.

Това обяви в предаването „Лице в лице“ по бТВ военният министър Николай Ненчев.

Попитан за тренировката на военните, която премиерът Бойко Борисов поиска да бъде направена още през почивните дни, Ненчев заяви: „Ще направим тази тренировка на българската граница, съвместно с МВР, Гранична полиция, Жандармерията, за да сме готови да реагираме навреме“.

Днес военният министър присъства и на спешна среща, свикана при държавния глава Росен Плевнелиев. За нея министър Ненчев сподели: „Обсъдихме въпроси, свързани с бежанската вълна, свързани с организацията. Президентът пожела да се информира лично докъде сме стигнали, какви планове сме изготвили“.

Ежедневно получаваме информация за бежанските потоци, увери министърът на отбраната и допълни: „Патрулите по границата ще бъдат съвместни с МВР, понякога ще бъдат съвместни с нашата военна полиция. Там, където трябва, военните ще бъдат въоръжени“.

„Имаме готовност, нека българските граждани бъдат спокойни“, подчерта Николай Ненчев.
По думите му всички кадри, изпратени на границата, са обучени и готови за действие при необходимост.

Не бе подмината и темата да се върне ли казармата. По нея обаче Ненчев бе лаконичен, посочвайки единствено, че според него професионална армия е нужна.
„Прави се експертиза за това доколко е необходима (казармата, б.р.) и какви са предимствата и недостатъците“, отбеляза министърът.

Водещи новини

Още новини