Офшорка е искала да доставя БТР-и за МО

  • 09 март 2016 07:13

  • 1433
  • 1
Офшорка е искала да доставя БТР-и за МО
© Novini.bg

Търгът за доставка на 13 бронирани машини за Сухопътните войски за 41 млн. лева е спрян, тъй като една от фирмите се оказала офшорка, пише в. 24 часа.

В понеделник стана ясно, че министър Николай НенчевНиколай Ненчев Николай Ненчев е роден на 11 август 1966 г. Юрист. Магистър по право и политически науки. спира две обществени поръчки за бронетранспортьори (БТР), припомня изданието, като се позовава на източник от Министерството на отбраната (МО).

Констатирани били и други нередности в документациите на кандидатстващи компании, но засега не се посочва какви.

Иначе сред потенциалните доставчици на новата военна техника с най-големи шансове за успех е американската “Текстрон”, която произвежда машине от типа “Гардиън”, коментират експерти. Те припомнят, че българската армия купи 7 такива машини още през 2007 г., като условията на конкурса и класиранията бяха променяни няколко пъти. БТР-ите бяха пратени на нашия контингент в Афганистан.

През 2014 г. САЩ ни подариха още 10 машини от по-новата версия - “Командо”, на стойност 25 млн. лева. Освен “Текстрон” документи за участие в търга е подала и друга американска компания - “Форс протекшън”, твърдят запознати. Тя произвежда машини от типа МРАП, които се наложиха в Афганистан.

По последна информация обаче втората поръчка - тази за бронирани машини за Военната полиция, не е спряна, каквато първоначална информация имаше. Там става дума за 6 бройки за 16 млн. лева. Преди седмица Христо Гаджев, депутат от ГЕРБ, попита Ненчев в парламентарния контрол каква е нуждата на армията от тези машини. Според него срокът за предоставяне на необходимите документи от фирмите бил прекалено къс. Министърът категорично защити нуждата на Военната полиция и Специалните сили от тези машини заради заплахите от тероризъм и инцидентите в редица европейски столици. В крайна сметка той не е подписал заповед за спиране на поръчката.

През 2008 - 2010 г. Военната полиция получи 25 бронирани машини от типа “Пустинна котка”, като по-късно 2 от тях бяха предадени на СОБТ (баретите) на МВР. Търгът бе спечелен от българската фирма “Берета трейдинг”, която по неофициални данни участва и в сегашния конкурс.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1433 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.07.23 | 10:03

1
ДПС-ПЕЕВСКИ.

Добави коментар

Водещи новини