Бивш военен министър: Казармата не може да компенсира липсите в обществото

  • 02 март 2016 07:36

  • 1797
  • 0
Бивш военен министър: Казармата не може да компенсира липсите в обществото
©

България трябва да засили охраната по границите си. Това каза в сутрешния блок на БНТ бившият министър на отбраната Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за.

Има много варианти, когато се подготвя реакцията на бежанската вълна. Важно е да търсим решение в Европейския съюз, а и НАТО да бъде част от отговора на мигрантския поток. Тогава песимистичните варианти, които се развиват, стават по-малко вероятни, добави той.

Трябва да правим разлика между бежанци – хора, които бягат, за да спасят своя живот, и икономически мигранти. За бежанци ние трябва да бъдем отворени, но големи потоци страната ни не може да поеме. А и те самите не желаят да останат у нас, коментира той.

По думите му, при положение, че и армията помага за охраната на границата, не би трябвало големи потоци мигранти да бъдат допуснати да влязат незаконно в страната ни. Тагарев обаче подчерта, че охраната на границата основно е задължение на МВР.

Самото присъствие на военни ще вдъхне някаква увереност на полицаите и ще представлява някакъв символ за мигрантите. Когато някой се опита да преодолее със сила границата, армията трябва да действа. Как точно – ще бъде доуточнено, подчерта бившият военен министър.

Българската армия е толкова силна, колкото е решило българското общество чрез представителите си в законодателната и изпълнителната власт. Каквото решим ние, това прави армията и така изглежда. Тя е толкова силна, колкото сме й позволили да бъде, заяви Тагарев.

Според него не би трябвало да бъде връщана наборната военна служба. По думите му, бъдещето е във високоподготвените професионални военнослужещи.

Тагарев заяви, че казармата не би трябвало да се възприема като средство за възпитание. По думите му, възпитанието започва в семейството, характерът на човек се оформя там и в социалните институции като училище и университет. Армията не може да компенсира липсите в обществото, подчерта бившият министър на отбраната.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1797 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини