ГЕРБ вика Москов за пръстовите отпечатъци

share

Вероятно много хора в определени кръгове имат интерес истината за КТБ да не излезе наяве. Те обаче не предвидиха това, което институциите направиха през последните месеци, каза в сутрешния блок депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която беше председател на временната комисия за разследване на фалита на КТБ.

Обяснението за източването на банката е просто – зависимости. Много хора, които е трябвало да упражняват контрол, не са го правили. Преди КТБ да изпадне в несъстоятелност БНБ ни уверяваше, че банката е непоклатима, коментира Атанасова.

По време на нашето управление беше променен законът за кредитните институции и падна банковата тайна. Затова сега е възможно обществото да знае кой с какъв депозит и кредит е, дали е магистрат, политик, бизнесмен. Това е начинът за справяне с тези зависимости, подчерта депутатът от ГЕРБ.

Списъкът с кредитополучателите, които според нас са получили необезпечени кредити, много отдавна е оповестен. Физическите лица с кредити следва да бъдат обявени от синдиците. Въпросът трябва да бъде адресиран към Фонда за гарантиране на влоговете. Беше странно да се появят различни по вид депозити и депозанти. Синдиците трябва да кажат кой от списъците е коректният. Надявам се това да е техническа грешка, но това трябва да се заяви от синдиците, които са натоварени с такава отговорност, каза още Десислава Атанасова.

Запитана защо определи КТБ като "банка на магистратите", тя се позова на това, че в списъците са излезли най-много хора от съдебната власт, но посочи, че въпросът не е в това кой къде влага парите си, а дали тези пари са спечелени законно.

Не очаквах да са толкова много средствата на ДСБ, каза Атанасова и допълни, че "буди притеснение факта, че истината не беше съобщена, когато се говореше за КТБ". Прикриването на истината е може би другата форма на злоупотреба с доверието на българските граждани. По-коректно беше през тази седмица, когато излезе информацията, някой от ръководството на ДСБ да намери време, а не може само да се готви за президентски избори, да обясни каква е цялостната ситуация. Аз помня една пресконференция преди да бъде съставено правителството, именно дадена от ръководството на ДСБ, с конкретни мерки по отношение на КТБ и със заявката пред медиите и пред цялото ни общество, че те нямат средства в тази банка, заяви депутатът от ГЕРБ.

Тя коментира и предстоящия вот на недоверие към кабинета, като заяви, че всяко едно решение в системата на здравеопазването трябва да бъде добре обмислено. Системата не може да се ръководи с необмислени действия, не бива да има хаотични движения и трябва да се търси политически компромис. Темата "здравеопазване" е надпартийна и решенията трябва да се вземат именно с такъв компромис в пленарната зала. Призовавам министър Москов да започне повече срещи с политическите партии в търсене на подкрепа за здравната реформа, заяви Десислава Атанасова.

Тя съобщи, че парламентарната група на ГЕРБ кани на 16 февруари министър Москов, за да чуе концепцията му за електронна идентификация на българските граждани и вземането на пръстов отпечатък.

Водещи новини

Още новини