Сергей Станишев: ГЕРБ ни предлага мизерия и фалити

share

Истинският герберски бюджет прогнозира и предвижда трудно оцеляване на икономиката която ще пълзи с фалити и мизерия за хората. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на дебатите на първо четене на бюджета за следващата година.

Предлага се затриване на социалния характер на държавата, защото отново пестите на гърба на българите и покровителствате сивия сектор. Въпреки това осигурявате разкоши за личните си приоритети - грабеж от управлението на европейските пари. Това е бюджетът който предлагате – но ние ще гласуваме против, категоричен е Станшиев.

Тази година планирахте 2 млрд чужди инвестиции, но в добрия случай ще имате 500 млн. – четири пъти по-малко от планираните. Предвиждате близо 4,5 млрд. лв. от Европейския съюз – как ще ги постигнете, Това е пълен блъф, категоричен е Станишев. Към 21 октомври от планираните приходи сте усвоили 53%. Тази година обаче планираните средства са много по-ниски. В резултат от вашите ускорявания България падна от 14-о място през 2009 година на 26 – о място преди Румъния, посочи лидерът на БСП.

Залагате на износа – при нова рецесия в ЕС няма как България да се измъкне от кризата чрез износ. Окончателно се разби мита че ГЕРБ е реформаторско правителство. Хаосът и импровизацията не са реформи, продължи с критиките Станишев. Аз не познавам друга административна реформа, в която се говори за съкращения и изведнъж администрацията излиза по-скъпа на хората. 2012 година планираните разходи са по-високи. От догодина с една година се вдига възрадстта за пенсиониране – пак импровизация но за сметка на хората, посочи лидерът на БСП.

В здравеопазването говорихте как диагностично свързаните групи ще се въвеждат – в крайна сметка това става ли реалност от първи янури или не, попита Станишев. Той нарече безумна идеята за сливане на спешната помощ с областните болници , които са търговски дружества. „Спешната помощ ще пита – имаш ли осигуровка? Нямаш? Умирай“, заключи Станишев

Водещи новини

Още новини