Дянков прогнозира: Безработицата през 2012 г. без промяна

  • 16 ноември 2011 10:22

  • 1689
  • 3
Дянков прогнозира: Безработицата през 2012 г. без промяна
© Булфото

Предвиждаме стабилизиране на броя на заетите на пазара на труда. Прогнозата ни за безработицата е тя да остане на нивото от тази година.

Това каза вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков на заседанието на Народното събрание, което обсъжда проектобюджета за 2012 г.. „Свиването на дефицита ще се постигне при запазване на същите нива на преките данъци. Долната граница на фискалния резерв ще остане както през тази и през миналата година - 4.5 милиард лева. Забавянето на икономиките навън, ще се отрази на темповете на износа ни. Очакваме постепенно възстановяване на вътрешното търсене и това да се превърне в основния двигател на растежа”, посочи Дянков.

Прогнозата е в края на 2012 г. инфлацията да е около 2.5%. "Планираме размерът на приходите да бъде около 29 милиарда лева или 35.2% от БВП. За предвидения номинален растеж на приходите, с около 2.5 млрд. лева спрямо 2011 г., ще се разчита до голяма степен на фондовете и програмите на ЕС. Предвиденият номинален растеж на приходите по националния бюджет от около 850 млн. лева спрямо тази година основно отива да покрие намаляването на дефицита и осигуряване на нужното съфинансиране по всички европейски програми. Независимо от запазването на общото ниво на разходите през 2012 г., ще осигурим повече пари за образование, за съфинансиране на програмите на ЕС, за наука и култура. Изграждането на пътната, комуналната и екологичната инфраструктура, науката и образованието ще получат помощ и от оперативните програми. Политиката за поемане на нови дългови задължения, също ще е консервативна. Заложеното максимално съотношение на дълг към БВП е 19% за следващата година, но не очаквам да достигнем тази стойност, залагаме я просто като допълнителен буфер”, допълни министър Дянков.

Политиката за поемане на нови дългове също ще бъде консервативна, посочи той. Финансовата стабилност е в основата на националната сигурност, смята Дянков.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1689 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
hhh

2013.02.07 | 18:59

3
dqnkov trqbva da umre!!!
sportnamedicina.com

2011.11.16 | 14:04

2
ако сте спортист и имате нужда от ортези, протектори и предпазно облекло www.sportnamedicina.com
Генно Развитие За България

2011.11.16 | 13:20

1
Аз съм потомствен благородник и облагородявам по естествен път родословни дървета! Ако има желаещи да пишат wilnter_ademshtein@abv.bg !!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини