Сергей Станишев: ГЕРБ загубиха морален кредит

булфото
share

ГЕРБ показаха, че като машина са по-ефективни, могат да постигнат резултат. Но те загубиха този морален кредит, който имаха преди 2 години, каза лидерът на БСП Сергей Станишев, пред журналисти.

Тогава ГЕРБ в обществените очи бяха добрите момчета, силните, честните, които се борят срещу лошите – срещу триглавата ламя на Тройната коалиция. Сега те пренавиха пружината с това мачкане, и с този подход, с това купуване на гласове, което беше покровителствано и организирано от ръководството на ГЕРБ. Показаха, че този фалшив кредит се изчерпа, допълни той при връчването на дипломи на възпитаниците на Института за социална интеграция

"Като партия ние, освен правенето на политика по класически, традиционен начин с дискусии, идеи, убеждаване на хора, трябва да променим не малко неща, за да бъдем способни да противодействаме на този начин на правене на избори. Това е много сериозна задача, която БСП оттук-нататък трябва да решава", каза Станишев.

"Една от задачите, която за мен е най-важна, е първо, да не разпилеем тази позитивна енергия, която всички, участвали в кампанията, виждат, защото партията се събуди, има ново самочувствие, и има желание за битка с това, което ГЕРБ прави. Те правят потресаващи неща, лоши, и в икономиката, и в социалната сфера, и в потъпкването на демократичните принципи. Ние се очертахме като основния инструмент на обществото и алтернатива за противопоставяне на това, което се случва”, обясни той.

"Имаме морална победа в много отношения. Защото много хора, които не са социалисти, не са гласували за БСП, излязоха и гласуваха за нашите кандидати. Това особено пролича на втория тур и по места, и в национален мащаб. Тези хора ни дадоха кредит на доверие, разбраха, че на този модел на управление може да противостои БСП. От тази гледна точка, трябва да се борим тези гласове да ги задържим. Да покажем първо, че темата с начина на правене на избори, не е приключила, че ние като партия, няма да приемем този начин; ще се противопоставим с всички демократични средства. Второ, трябва да покажем, че за нас каузата – свободни избори, права на граждани, свободно слово, не са просто думи. И с нашите действия, трябва да го потвърдим оттук-нататък. Трето, трябва още по-ясно да покажем нашите алтернативни политики” - добави той.

Водещи новини

Още новини