Красимир Велчев: Защо не са се подложили на тест за наркотици тези, които търсят наркотици?

Булфото
share

Бих поставил въпроса защо не са се подложили на тест за наркотици тези, които търсят наркотици. Това коментира в парламента пред журналисти заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. По-рано днес Народното събрание създаде временна парламентарна комисия за депутатските имунитети на Волен Сидеров и Десислав Чуколов от "Атака".

Велчев остава на позицията си от 42-то НС за нуждата от психотест за депутати и кметове. Аргументът му - "да искаш да управляваш дадена част от обществото, а хората да не знаят дали си в ред, затова е важно да има психотест". Но уточни, че тъй като не е срещнал подкрепа, няма да поставя въпроса отново в парламента.

Според заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ на този етап чл. 70 от конституцията /който регламентира депутатската защита при престъпления от общ характер и начините на свалянето й/ идва малко в повече на демокрацията. По-хубаво е да го няма този член, докато политиците узреят, обясни Красимир Велчев, но може би трябва да се поработи така, че да остане за държавния глава.

Официални преговори с парламентарно представените политически сили по въпроса все още не са започнали, водени са само формални разговори с Патриотичния фронт, Реформаторския блок и АБВ /на заседанието на Коалиционния съвет вчера/.

Мисля, че не сме готови и като политици за този демократичен член, създаването на комисия е най-правилно, посочи Красимир Велчев. В нея членовете й трябвало да огледат около 500 страници документи, свидетелски показания по случая с Волен Сидеров и Десислав Чуколов.

Виждате как в държави с утвърдени демокрации министри, депутати си подават оставките при най-малки съмнения или свалят имунитет - у нас се изискват качества, които някои български депутати не притежават, добави политикът и припомни, че заместник-председателят на ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов сам си свали имунитета, и то при едно, по думите на Велчев, скалъпено разследване.

Водещи новини

Още новини