Горанов: Ако от данък "вредни храни" няма постъпления, целта ще е постигната

Булфото
share

Имам разбирането, че колегите от Министерството на здравеопазването не преследват фискални цели, ако нищо не се събере от този закон ще е добрата история. Ако от него няма постъпления, целта ще е постигната - да изхвърли от пазара това, което по медицински стандарти се смята за вредно. Това коментира пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов по повод идеята на здравното министерство да се въведе данък за вредните храни, с уговорката, че не се е запознал с конкретните параметри.

Запазвам си правото да изразя позиция, тъй като целите му по принцип са добри, но не съм сигурен дали точно това е най-доброто решение, добави Горанов. Той беше категоричен, че не може да критикува или хвали документа преди да е видял конкретните текстове, които да отчитат обхвата на облагане, механизма, по който ще се извършва и анализа на очакваните ефекти.
Горанов предположи, че информационната кампания, която Москов води е именно за да се намери най-правилното и балансирано решение в тази посока.

Трябва да подходим с много внимание към опити да се манипулира пазара или да се насочва потребителското поведение към едни или други групи стоки, коментира още Горанов. По думите му със сигурност е вярно това, което от здравното министерство са идентифицирали като проблем - храните с определени доказано вредни съставки, трябва да бъдат ограничени като предлагане и консумация, особено за децата, добави министърът.

В отговор на въпрос дали ще има празнични добавки за пенсионерите министърът отбеляза, че се работи за осигуряване на около 51 млн. лв. ресурс, за да се дадат добавки на пенсионерите с доход до 300 лв. Имам увереност, че ще успеем да осигурим от правителството като допълнителен трансфер по бюджета на ДОО тези средства, като в началото на ноември ще има окончателно решение и яснота, посочи министърът и добави, че предпочита да излезе постановлението на правителството и след това да го коментира.

Водещи новини

Още новини