Земеделското министерство не е съгласно с начина, по който би се прилагал данък "вредни храни&q

  • 06 ноември 2015 14:03

  • 1537
  • 1
Земеделското министерство не е съгласно с начина, по който би се прилагал данък "вредни храни&q
© Булфото

Земеделското министерство не е съгласно с предлагания от здравното ведомство начин, по който да се прилага данък "вредни храни", ако бъде гласуван. Аргументите срещу идеята на министър Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва разясни аграрният министър Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри, но декларира готовност двете ведомства заедно да подготвят цялостна стратегия в тази връзка.

Негативен ще е ефектът, според земеделското ведомство, както върху потребителите, така и върху преработвателните предприятия.
В хранителните вериги различните продукти от определената листа, след като бъдат приложени съответните ставки, биха поскъпнали между 9 и близо 100 процента, според сметките на земеделското министерство. "За едно домакинство продуктите - предмет на облагане по законопроекта, съставляват 11 на сто от бюджета на домакинството, увеличавайки средно този пакет с 40 на сто, означава близо четири и половина увеличение на разходите за изхранване на едно домакинство", сметна Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри. Това обаче е неприемливо предвид на сегашното икономическо положение.

Предлаганият модел ще рефлектира, според нея, и върху преработвателните предприятия, произвеждащи такива продукти, защото можело да започнат да влагат заместители, които също да не са полезни.

В проекта на здравното ведомство не били конкретизирани и критериите, по които ще се определя обхватът на продуктите, за които данъкът да е различен.

Доколко предложеният модел съответства на еврорегламентите и не трябва ли да бъде нотифициран от Брюксел, защото предполага недопустима държавна помощ за бизнес оператори, за които няма да важи подобен данък, пита още министър Танева, цитирана от БТА.

Тя припомни, че такава мярка на облагане на определен вид храни с лоши здравни последствия е прилагана в 5 държави от ЕС, в две от тях тази политика се реализира чрез диференцирана ставка по ДДС, но при нас няма такъв режим.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1537 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ros

2015.11.06 | 15:42

1
Taia schto ne hodi da pravi...

Добави коментар

Водещи новини