Данък "Вредни храни" от догодина (видео)

  • 20 октомври 2015 15:30

  • 4899
  • 15
Данък "Вредни храни" от догодина (видео)
© Getty Images/Guliver

Министърът на здравеопазването Петър Москов и министърът на младежта и спорта Красен КралевКрасен Кралев Красен Кралев е министър на младежта и спорта. Роден е на 2 януари 1967 година във представиха новият данък "Вредни храни", който се надяват да бъде приет през идната година. С него се цели подобряване на здравословното хранене при подрастващите, както и намаляване на сърдечно-съдовите и други заболявания, които са породени от неправилния начин на живот и хранене, предаде репортер на Новини.бг.

Министър Кралев обясни, че освен храната при децата е много важна и физическата активност. Той разкри, че след направена проверка е било установено, че 700 училища в страната нямат изградена спортна инфраструктура. "Това е дългогодишен проблем, нерешен с години", поясни спортният министър.

Кралев допълни, че се очакват постъпления в хазната в размер на близо 150 млн. лв. от този налог, които ще бъдат изразходвани целево. Предвижда се 20% от средствата да бъдат насочени за обновяване на спортните игрища, площадки и зали, 20% за подобряване на храненето в училище, като ще бъде разработена програма за насърчаване на употребата на плодове и зеленчуци и 60% от средствата ще бъдат използвани за профилактика, превенция и лечение на хронични заболявания.

Министър Москов допълни, че данъкът е косвен, той не се налага върху основните храни и има превантиен ефект. С данъкът ще бъдат облагани храни, които имат здравословни алтернативи, като хляб и продукти, съдържащи повишено количество сол, каквито са млечните продукти и някои месни произведения. Ще бъдат засегнати некачествените тестени и мазни храни, в които има технологични подобрители, тоест Е-та, хидрогенирани, втвърдени, палмови и всякакви други растителни масла. Данък „Вредни храни” ще засегне всякакви видове торти, шоколадови изделия, десертни блокчета, сухи пасти, енергийните напитки, които съдържат кофеин, таурин и значително количество захар, както и храните и напитките, които са с два или повече нездравословни компонента, ще бъдат облагани с двоен или съответно троен данък, тъй като дублират или имат няколко нежелани съставки, които се определят като рискови за здравето.

Целта на този данък е да насърчи потреблението на здравословни храни и напитки, както и да накара самите производители да включват в техните продукти безопасни съставки, както и подобрители в определени норми, увери министър Москов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4899 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2015.10.27 | 08:58

15
А данък за това че дишаме замърсен въздух-кога.Данък за това чв вие управници си хабите зъбите като плюскате-кога.И накрая може иданък върху данъка да сложите Така хазнате ще се напълни по бързи и вие ще има какво да крадете БОКЛУЦИ
леля ти

2015.10.24 | 00:20

14
Не може ли вместо данък върху вредните храни,който пак ще плащат хората,ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ВРЕДНИТЕ ХРАНИ!При бай тошо имаше само два вида сирене,но имаше БДС!!!
пръц

2015.10.24 | 00:20

13
Това е чифутски данък - правото да ядеш ,облагането се извършва чрез фирмите от ритейл индустрията. Под търговия на дребно ( ритейл) - достигането на тези стоки до индивидуалния купувач,т.е. ритейл магазините ( молове, супермаркети). Защо в Америка всичко им е безплатно?Защото са чифути и ги храни цял свят с данъците си.Защо чифутите не работят?Защото гоите плащат данъци.
Предлагам

2015.10.24 | 00:19

12
Айде от догодина и данък вредни политици. Хазата ще се напълни щото всичките са такива

2015.10.24 | 00:19

11
АТАКА ДПС БСП = трол коалиция! Долу АТАКА долу БСП долу ДПС ! САМО ГЕРБ ТОВА Е!!!

2015.10.24 | 00:19

10
Най - големият грабител и българомразец е Бойко Методиев ! ДОЛУ ГЕРБ , партията на крадците , лъжците и мутрите !

2015.10.21 | 17:22

9
Джак Лю , финансовият министър на Обонгото муна , заяви че хазната на САЩ има по-малко от 30 млрд. долара на разположение, като сумата бързо намалява и опасността за ФАЛИТ е ОГРОМНА ! Басикучимайката !!! АТАКААААА !!!

2015.10.21 | 17:21

8
ГЕРБ + ТИКВА = Асфалт , мизерия и смърт в гробището България ! САМО ВОЛЕН СИДЕРОВ ! ПОБЕДА на 25 - и !!!

2015.10.21 | 17:21

7
ГЕРБ + ТИКВА = Асфалт , мизерия и смърт в гробището България ! САМО ВОЛЕН СИДЕРОВ ! ПОБЕДА на 25 - и !!!
Радо

2015.10.21 | 16:13

6
Давайте оскъпете и без това скъпите боклуци с които ни тъпчете.Факт е че храната ни е по-скъпа от която и да е държава в европа, за сметка на това е най-некачествена, а заплатите ни са най-ниски!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини