Пламен Орешарски: Станишев и Местан предложиха Пеевски, аз останах изненадан

Булфото
share

Чувствам се много по-спокойно отпреди. Днес отговорностите ми са свързани с преподаването, нещо, което съм правил през целия си живот.

Това каза в предаването "Комбина" по Нова телевизия бившият министър-председател Пламен Орешарски. Не мисля, че по време на моя мандат се е появила разделителната линия. С моите студенти не обсъждаме политически теми. През задния вход се влиза от съображение за сигурност. Това го правят доста лидери и в Брюксел. Държавните постове, които съм заемал, винаги съм ги възприемал като временни. Аз бях употребен от обстоятелствата. В онази ситуация в държавата, някой трябваше да свърши "черната" работа. Не съжалявам, че се захванах, разкри Орешарски.

Решението за назначаването на Делян Пеевски не беше мое. Беше на политическите ръководства на партиите, които подкрепяха правителството. Не смятам, че можех да разубедя. Когато чух за Делян Пеевски се изненадах. Учудих се. Първите няколко протеста бяха спонтанни. От там нататък протестите бяха финансово стимулирани. Сергей Станишев и Лютви Местан предложиха Делян Пеевски. Много пъти ми е задаван този въпрос и винаги отговарям така, поясни бившият премиер.

Най-големият проблем на правителството беше липсата на мнозинство в парламента. Най-голямата партия в Народното събрание саботираше работата на НС. Не можеха да се взимат решения. Не съм имал лично предложение на шеф на ДАНС. Преди номинацията на Делян Пеевски не сме обсъждали други имена. След деноминацията му започнахме да обсъждаме други имена. Не можех да управлявам две политически партии, заключи Орешарски.

 

Водещи новини

Още новини