Премиерът с нова совалка за "Южен поток"

Булфото
share

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с еврокомисаря по енергетика Марош Шефчович днес, съобщава в. "Стандарт".

След като отлети от Париж, министър-председателят каца в Брюксел. Там Борисов ще запознае Шефчович с проблемите в енергетиката, с въпросите около проекта "Южен поток", с идеята за газов хъб и възможностите за възобновяването на "Набуко-запад".Преди време държавите членки на Европейския съюз дадоха мандат на заместник-председателя на Европейската комисия по енергийния съюз да изясни ситуацията около неофициалната позиция на Русия за "Южен поток". Очаква се комисарят по енергетика Марош Шефчович да присъства на конференция в Москва идната седмица и именно за това премиерът е решил да го запознае с позицията на страната ни.

Държавите членки са на мнение, че интерконекторните връзки в Югоизточна Европа трябва да бъдат изградени, като специално внимание беше отделено на газовите връзки на България със съседните страни Гърция, Румъния, Турция и Сърбия. Дни преди Коледа стана ясно, че страната ни ще издаде необходимите разрешителни за "Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта.

В Брюксел Борисов ще се срещне с комисаря по регионална политика на ЕК Корина Крецу и с Кристалина Георгиева. В делегацията на министър-председателя са вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова и евродепутатът ни Владимир Уручев.

Водещи новини

Още новини