ЦИК: Избирателите да проверят дали имат избирателни права за изборите

  • 30 април 2024 14:17

  • 577
  • 1
© Булфото (архив)

От вчера, 29 април, на интернет сайта на ЦИК са публикувани избирателните списъци, за да могат избирателите да проверят дали са включени в тях за изборите за Народно събрание и за Европейски парламент. Препоръчваме на избирателите да извършат такава проверка. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева по време на редовния брифинг на комисията преди изборите 2 в 1 на 9 юни.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 903

„Ако не се намерят в избирателните списъци, могат да отправят искане към кмета на общината по постоянен адрес да бъдат включени в тях. Ако той по някаква причина откаже, решенито му може да се обжалва пред съответния административен съд“, разясни Матева.

Тя напомни, че от миналата седмица се подават и заявления за гласуване на изборите от чужбина. Дотук 10 666 наши сънародници са заявили желание да участват на вота за Народно събрание и 4693 – за вота за Европейски парламент.

776 избирателни секции в 60 държави за предстоящите избори 2 в 1

Матева отбеляза също така, че списъкът с избирателните секции в страната вече е възможно да се провери и през интернет странитаца на ГД ГРАО.

От думите ѝ стана ясно, че в 9346 секции ще може да се гласува с машини, като работата по обществената поръчка за устройствата все още не е приключила.

Последвайте канала на

Владимир Василев
577 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
????!!!

2024.04.30 | 15:06

1
Добре де, ЦИК, а КОЛКО е БРОЯТ на ИМАЩИТЕ ПРАВО на ГЛАС БЪЛГАРИ? КОЙ, КОЙ, КОЙ ще ни КАЖЕ?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини