Обществен съвет ще помага на МВР да бори търговията с гласове (видео)

share

Основна задача на МВР е да се осигури провеждането на честни и прозрачни избори и да се предотврати търговията с гласове. Това заяви на пресконференция след национално съвещание на ръководството на МВР служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов. Той обясни, че на националното съвещание са били дискутирани още действията на МВР за справяне с последиците от наводненията, както и действията за залавяне на нелегални имигранти.

Инструкции за противодействие на купуването и продаването на гласове са сведени до РПУ-тата в страната, добави Бакалов. По заповед на главния секретар на МВР са направени справки на всички лица, за които от 2009 г. насам има данни, че се занимават с търговия с гласове. Ще се провери и дали те още се занимават с тази дейност, обясни вътрешният министър.

По думите на главния секретар Светлозар Лазаров престъпните групи, занимаващи се с търговия на гласове, са като всяко едно криминално предприятие, в което има сговор и различни зависимости. Те са изключително гъвкави и когато им се удаде да генерират печалба, те се възползват, добави той. Планира се да се създаде отново Национален щаб съвместно с прокуратурата и ДАНС, съобщи главният секретар на МВР. Всеки един сигнал, който пристигне при нас, ще бъде предаван в прокуратурата. Ще бъдат извършвани съответните оперативно-издирвателни действия с цел откриване на обективната истина, посочи Лазаров.

Йордан Бакалов съобщи, че към МВР ще бъде създаден обществен съвет, в който ще влязат уважавани личности, които ще помагат на вътрешното министерство в борбата с купуването на гласове. Един от поканените е политологът Димитър Димитров, който бе спряган и за служебен министър, отговарящ за провеждането на изборите, разкри министърът на вътрешните работи. Той обаче уточни, че Димитров все още не е питан и съответно не е дал съгласие да участва в подобен съвет.

Вътрешният министър отново бе категоричен, че служителите на МВР ще получат заплатите си.

Водещи новини

Още новини