Марокански скалалци съсипват реколтата ни

  • 21 май 2024 17:10

  • 7073
  • 5
Марокански скалалци съсипват реколтата ни
© Gettyimages

Общини в област Кърджали са засегнати от мароканския скакалец. Нашествието се отправя към област Хасково, предупредиха земеделци в региона.

Над 20 000 декара са съсипани около Кърджали, съобщиха от областната управа. Най-тежко остава положението в община Черноочене. Там вредителите са се разпространили на площ от над 10 000 декара, като ликвидират наред всички растения по пътя си. Общинарите в Хасково предупредиха и своите аграри за опасността, която се задава към тях.

Областната епизоотична комисия до дни трябва да реши дали да бъдат предприети незабавни растително защитни мерки срещу вредителя с авиационно третиране с препарат, тъй като пръскането с наземна техника не дава особени резултати. Общинските кметове трябва да подадат искане за възстановяване на извършените непредвидени разходи до Комисията по бедствията и авариите. Периодът за прилагане на мерките влиза в сила от днес до 15 юли.

Лозята в България намаляват драстично

Рояци марокански скакалец се наблюдават често след суха и топла зима. Последното нашествие в Кърджалийско бе преди повече от 10 г. Мароканският скакалец е типичен многояден неприятел, който поврежда почти всички културни растения. Икономическата опасност от вредната дейност на насекомото е огромна, съобщава "Труд".

Обичайно този вид скакалци се срещат в Атлантическите острови, Португалия, Испания, Франция, Италия, а също и на Балканите. Скакалците от този вид могат да прелетят на не повече от 50-75 километра от мястото, където са се излюпили.

Видът намира благоприятни условия за снасяне на яйцата си и за развитие върху целинни и пустеещи земи, ливади, пасища и др. Напада почти всички културни растения, като предпочита тревистата растителност - житни, едногодишни и многогодишни бобови, зеленчукови, технически култури, ливадни треви и др. При липса на храна напада лозята, овощните култури, горските насаждения и др.

Експерти са категорични, че борбата с Мароканския скакалец трябва да бъде насочена срещу ларвите, тъй като те са концентрирани на малки площи, сравнително по-слабо подвижни са, по-чувствителни са на използваните препарати и по-лесно могат да бъдат унищожени.

След окрилянето, скакалците започват да прелитат на други местообитания и борбата се затруднява. При химичната борба с Мароканския скакалец се използват контактни инсектициди - органофосфорни, карбаматни, пиретроиди и др. При избор на инсектицид трябва да се имат предвид площите и културите, които ще бъдат третирани, като се прецени добре отровността и карантинния срок на използваните средства. В световен мащаб най-използвани за борба с Мароканския скакалец скакалците са препарати на база фипронил и фенитротион.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7073 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
не обичам смъртта

2024.05.25 | 17:33

5
Чичко Путин , байко Байдън и евреина Зеленски , като спретнат една 3-та световна война ще видят сметката на мароканския скакалец
видинлиика

2024.05.25 | 17:26

4
Какво ли зло още я чака тази нещастна планета

2024.05.25 | 05:49

3
❤️ Г­­­о­р­­е­­­щ­­и­­­ ­­м­­­о­­­м­­­и­­ч­е­­т­а­ ­­в­­­и­­ ­о­­ч­­­а­к­в­­а­­­т ­­­-­ X­­1­­­8­­­.­F­­­U­­N
леля Потка от Кърджали

2024.05.22 | 05:55

2
Опасат ли нива с канабис стават батмани .

2024.05.21 | 19:29

1
Луд ce-кc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите се-кса си незабpавим-----> use.my/sman

Добави коментар

Водещи новини