Екстремни горещини в Мексико: Маймуни падат мъртви от дърветата

  • 21 май 2024 17:00

  • 8442
  • 3
Екстремни горещини в Мексико: Маймуни падат мъртви от дърветата
© Gettyimages

Температури над 45 градуса по Целзий обхванаха райони от Мексико. Горещата вълна се оказва безмилостна за мамуните, живеещи там.

Животните в щата Табаско падат от дървета мъртви или силно дехидратирани.

Служители на организации за защита на животните са преброили 78 маймуни, които са умрели - в регион, където популацията на критично застрашените черни маймуни ревач се оценява на по-малко от 1200 индивида, предаде БТВ.

Екстремни горещини обхванаха Индия

Първите загинали маймуни са намерени в община Кундуакан в началото на май. Мъртви животни са открити край градовете Комалкалко, Параисо, Накахука, Халпа де Мендес и Сентро.

Ръководители на екологични организации коментират, че помощ от държавните власти по време на горещата вълна не е оказана.

„Това е хаос!“, посочват някои от тях.

Природоащитниците са готви да използват мобилен дом, за да могат здравни специалисти да отидат директно до засегнатите животни с тях. Местното население носи плодове и вода за изтощените маймуни.

„Да, трябва да се грижим за животните и да, ще го направим“, заяви президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, цитиран от Си Ен Ен.

Черната маймуна ревач, която обитава южните части на страната, е в списъка на застрашените видове от 2003 г.

От 1978 г. числеността на екземплярите е намаляла с повече от 60 процента поради лов и загуба на местообитания, която пък е причинена от горски пожари и обезлесяване.

През последните седмици страната се бори с високи и смъртоносни температури. Министерството на здравеопазването на Мексико съобщава за 26 души, които са починали от причини, свързани с горещините – между 17 март и 11 май.

Екстремните горещини се дължат на климатичните промени, причинени от човека, в комбинация с „Ел Ниньо“ - естествен климатичен модел, който влияе върху глобалните температури.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8442 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 05:49

3
❤️ Г­­о­­р­­­е­­щ­­­и­­ ­­­м­­­о­­м­и­ч­­­е­т­­­а­­ ­в­­­и­ ­­о­­ч­а­к­­в­­­а­т ­-­ X­1­­­8­.­­­F­­­U­­N

2024.05.21 | 20:12

2
Екстремните горещини се дължат на климатичните промени, причинени от човека, - ТОВА ТВЪРДЕНИЕ - НЕ Е ВЯРНО!

2024.05.21 | 19:29

1
Луд ce-кc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите се-кса си незабpавим-----> use.my/sman

Добави коментар

Водещи новини