Правосъдният министър - с отнети адвокатски права (обновена)

Булфото
share

Министърът на правосъдието Христо Иванов е с отнети адвокатски права.

От справка в Регистъра на българската адвокатура става ясно, че от 2009 година досега Иванов е наказван многократно, като последното му наказание е лишаване от правото да упражнява адвокатската си професия за срок от 28-и март до 28-и септември 2014-а година.

През 2009 г. е наказан с порицание, а след това в продължение на четири години са му налагани различни наказания за дисциплинарни нарушения.

Причината за лишаване на Христо Иванов от правото да упражнява адвокатска професия е неплатен членски внос, става ясно от официално изявление на Министерството на правосъдието, изпратено до Novini.bg.

"Изнесената информация, че министърът на правосъдието Христо Иванов „е лишен от правото да упражнява адвокатска професия”, няма законово или друго отношение към заемания от него пост в служебния кабинет. Наложените наказания, посочени в материала са по чл. 133, ал.1 от Закана за адвокатурата  са свързани с неплащане в срок на членски внос към Софийска адвокатска колегия. Цитираните нарушения не са свързани с уронване престижа и достойнството на професията или нарушаване на професионалната етика и морала и не нарушават адвокатска тайна", пише в прессъобщението.

От пресцентъра на правосъдното министерство посочват, че Христо Иванов не е упражнявал адвокатска професия в последните години заради ангажираността си в неправителствения сектор.

Министърът ще плати наложената глоба, както и изискуемите членски вноски, за да бъдат възстановени адвокатските му права, пише още в изявлението.

Водещи новини

Още новини