Йовчев: МВР беше под безпрецедентен натиск през изминалата година (видео)

Булфото
share

Премина една изключително тежка година за нас, в която МВР беше подложено на изключителен безпрецедентен натиск. Това каза по време на пресконференция вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Той определи като най-сериозните изпитания пред вътрешното министерство протестите и големият брой нелегално преминали през нашата граница. "Ако си спомним ситуацията, в която политически трябваше да работим както и това, че в един кратък период от време трябваше да проведем реформи, които да гарантират устойчивата работа на Министерството на вътрешните работи. Накратко прочитайки това, което трябваше да свършим, на първо място е, че управлявахме успешно в една от най-тежките кризи, свързани с миграционния натиск”, заяви министърът.

Той обяви, че от МВР са съумели да ограничат съществено и драстично потока на нелегално преминаващите границата, което е дало възможност да се стабилизира страната и да се управляват останалите процеси. „Колегите работят в изключително тежки условия на границата. Над 1200 са командированите. В един момент бяха 1500 – една съществена част от ресурса на министерството, за да гарантира сигурността на българските граждани”, подчерта Йовчев.

„Обстановката ни позволява да реагираме при една бежанска вълна. Подобрихме и условията за настаняване. Първоначално бежанците бяха настанявани при по-тежки условия, защото нямахме възможност, да ги настаним в по-добри, но сега не е така и това се оцени. Вчера немска делегация отчете съществен напредък, който България постигна за кратък период от време. Многократно увеличихме темповете, с които принудително изведохме от страната онези, които представляват заплаха за националната сигурност и онези, които нямат основание да пребивават в страната ни”, каза още министърът на вътрешните работи.

Всички действия на МВР по разследването на опита за убийство на Делян Пеевски са били под ръководството на прокуратурата, заяви още на пресконференцията Йовчев. По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че  започнатото разследване срещу тримата мъже, обвинени, че са подготвяли покушение срещу Делян Пеевски, започнало по неотложност след действие на МВР. Прокуратурата е била уведомена едва след това, поясни Цацаров и призна, че задържането им в ареста било грешка.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров посочи днес, че разследването е започнало след сигнал с конкретни данни за подготовката на тежко криминално престъпление. Той уточни, че всички използвани специални разузнавателни средства са били разрешени от съдия.

Водещи новини

Още новини