Кристалина Георгиева: Предотвратяването на бедствия е по-евтино от борбата с последиците

share

Увеличаването на инвестициите в подготовката за бедствия е по-ефективно средство за борба с риска от природни катаклизми, отколкото финансирането на усилията и мерките за преодоляването на последиците от тях, каза еврокомисарят за хуманитарната помощ Кристалина Георгиева, цитирана от ДПА.

Всеки долар, похарчен за предотвратяването на бедствия, спестява до седем долара разходи за помощ и възстановяване след тях, отбеляза Георгиева на евро-азиатска конференция по намаляване на рисковете от бедствия във филипинската столица Манила.

"Трябва да инвестираме повече за подготовка и превенция, така че когато се случи най-лошото, да страдаме по-малко", призова българският еврокомисар. Георгиева посочи, че в момента светът харчи за превенция само 4 на сто от разходите, свързани с бедствия, а останалите 96 на сто отиват за справяне с последиците от тях и за проекти по възстановяването. "Трябва да мислим за немислимото.
Чака ни трудно бъдеще, защото майката-природа ще ни наказва още по-сурово заради климатичните промени. Ние не можем да спрем бедствията, но можем да не им позволим да убиват хора", заяви еврокомисар Георгиева.

Водещи новини

Още новини