Швейцария няма да прехвърля приходи от замразени руски активи в Украйна

  • 28 юли 2024 13:45

  • 546
  • 6
Швейцария няма да прехвърля приходи от замразени руски активи в Украйна
© pixabay

Както съобщава швецарският портал Swissinfo с позоваване на швейцарската информационна агенция Keystone-SDA, Швейцария няма да прехвърля доходи от замразени руски активи в Украйна, както направи Европейският съюз.

Държавният секретариат по икономическите въпроси потвърди, че Швейцария няма да следва подхода на ЕС.

В съответствие с швейцарското законодателство и международни задължения, Швейцария заяви, че не може да получава "никакви извънредни приходи във връзка със средствата на Руската централна банка". От секретариата уточниха, че тази позиция се отнася конкретно за Швейцария.

Към април 2024 г. общата стойност на активите на Руската централна банка, замразени в Швейцария, е малко над 7 милиарда швейцарски франка. Освен това страната е замразила средства, принадлежащи на лица или компании, свързани с Русия.

През май страните от ЕС се съгласиха да използват лихвите, получени от замразените активи на Руската централна банка. Очаква се лихвите да генерират между 2,5 и 3 милиарда евро годишно, които ще отидат за подкрепа на отбраната и следвоенното възстановяване на Украйна.

Русия отхвърли идеята да участва във втора среща на върха за постигане на мир в Украйна

90% от постъпленията, получени от тези замразени средства, ще отидат в Европейския фонд за мир (EPF), механизмът на ЕС за управление на намеси в конфликти, включително трансфер на оръжия. Останалите 10% ще отидат в отделен "фонд" на ЕС за Украйна, създаден в подкрепа на нуждите от възстановяване на страната.

В петък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви отпускането на 1,5 милиарда евро военна и финансова помощ за Украйна, използвайки приходите от замразени руски активи.

"ЕС подкрепя Украйна. Днес ние прехвърляме 1,5 милиарда евро от замразени руски активи към отбраната и възстановяването на Украйна", каза фон дер Лайен. "Няма по-добър символ и по-добро използване на парите на Кремъл от превръщането на Украйна и цяла Европа в по-безопасно място за живеене", пише news.bg.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал изрази благодарност за подкрепата. Украинското министерство на отбраната също високо оцени помощта на ЕС, отбелязвайки, че тези средства ще укрепят отбранителните способности на Украйна.

Русия на свой ред осъди решението на ЕС като "незаконно". Прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков каза, че подобни действия ще доведат до обмислен отговор от Русия.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
546 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Му ха ха ха :)

2024.07.28 | 16:15

6
И уй за ус.раина :)
кат

2024.07.28 | 14:00

2
Проклетници! Перачи на пари, гнъс! Като не са членове на ЕС, а рай за богатата измет на света, ще правят каквото си искат.. Това е морално най-западналата държава в Европа, навсякъде мирише на мръсни пари. А трябва да пусне средствата за Украйна, срещу общия враг Расия.. мръсни предатели. Като си помисля, че ми хареса летището в Цюрих, направо ми се гади!!!
Тише!

2024.07.28 | 16:14

5
Свиньо ус.раинска!

2024.07.28 | 15:25

4
Ами повръщай да ти олекне

2024.07.28 | 15:24

3
Те обичат парите.....и не са нито глупаци, нито лицемери

2024.07.28 | 14:00

1
Това на всички езици се нарича: " К Р А Ж Б А "

Добави коментар

Водещи новини