Мая Манолова: Няма да има среднощни заседания на парламента

Булфото
share

„До изборите остават повече от три месеца, така че не се налага да има среднощни заседания, за да се приеме новият Изборен кодекс“, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия зам. – председателят на Народното събрание Мая Манолова.

„Имаме ангажимент към гражданите да направим изборите честни“, добави тя.

„Работата в парламента не е самоцел. Важно е какво се обсъжда и какви закони се приемат. Рейтингът на парламента никога не е бил особено висок, в предишния мандат беше паднал под 10%“, каза тя.

Манолова изрази съжаление, че дори опозицията не е прочела новия Изборен кодекс. „Наслушах се на какво ли не относно него. Духът на Изборния кодекс е наистина да осигурим честни избори. Най – важното е къде ще се печатат бюлетините. За първи път те ще имат номера“, поясни тя. Манолова припомни, че един голям процент от вота на гражданите се манипулира. Зам. – председателят на НС уточни, че за първи път избирателите ще могат съвсем прозрачно да подреждат листите.

Относно това дали може да има бюлетини на майчин език, Манолова каза, че никога не е имало такова предложение. „Избирателите могат да се ориентират и по номерата на бюлетините“, добави тя и поясни, че всеки пазарува в магазините и знае числата.

Във връзка със скандалите около това, че няма да се води предизборна кампания на майчин език, Мая Манолова заяви, че не е очаквала темата да породи такива скандали. „БСП има позиция по отношение на това, че предизборната кампания трябва да се води на български език“, припомни тя. Според нея проблемът с езика е бил изкуствено раздут и от него са се възползвала ПП „Атака“ и ПП ГЕРБ.

Водещи новини

Още новини