Парламентът ще работи "на пожар"

  • 20 февруари 2014 07:28

  • 2565
  • 4
Парламентът ще работи "на пожар"
© Булфото

Парламентът да работи "на пожар" заради новия Изборен кодекс дори в събота и неделя. Тази идея плъзна в кулоарите на парламента и разочарова опозицията. Решение ще се вземе днес.

"Допускам, че ще предприемат такъв стахановски подход. Надявах се да има поне една събота и неделя нормална", каза Данаил Кирилов, един от активно ангажираните по кодекса юристи на ГЕРБ, цитиран от в. "Преса".

Парламентаристи от БСП и ДПС също не са много щастливи да работят от понеделник до неделя. Днес и утре ръководството на ДПС ще се опита да спре часовника и да се трудят до полунощ, но не е сигурно дали кворумът може да бъде осигурен. ГЕРБ няма да участва при поименните проверки. От независимите може да се разчита само на Георги Марков, който увери, че ще бъде на линия.

Досега е гласуван половината от кодекса. Вчера приеха първата му част (за около час) и от днес започват втората, която има 255 члена, 32 параграфа от преходните разпоредби и методиката за разпределение на мандатите по райони.

Поне още три сериозни сблъсъка в пленарната зала се очакват в следващите дни. Това са текстовете за уседналостта, за преференцията и за цената на един глас, залисани в методиката.

Ако до края на тази седмица новият кодекс не бъде приет, става реална опасността да не може по него да се проведат евроизборите през май, твърдят депутати. 25 март е крайният срок, в който президентът трябва да насрочи изборите за 25 май. Дотогава има един месец, в който президентът може да наложи вето в 15-дневен срок. Плевнелиев вече намекна за това. Ако законът бъде прегласуван в същия вид, без поправки, той трябва да бъде обнародван до 7 дни. Поне още две седмици обаче ще са нужни за сформиране на новата ЦИК.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2565 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Lyubo Angelov

2014.02.21 | 16:51

4
ОТИВАМЕ НА ИЗБОРИ! ГЕРБ ПОБЕДА.
AJ4A

2014.02.21 | 16:51

3
Победа ли каза ???? Даааааа, победа ............ на про-руската болшевишка сган над трудолюбивия и почтен български народ. Само не знам защо се радваш отсега на чуждата победа или ............... и ти се считаш за част от тази паплач?!?!?!

2014.02.21 | 16:51

2
Ние мислим че може да се национализират дружества където Българския Народ си дава парите законно всеки месец. Например когато си плаща : 1. Телефоните 2. Храната 3. Тока Защо тези пари излизат извън нашата Държава няма ли да го спрем това Кой да защити Българската Държава? Къде е управлението на Държавата.? Защо с затриват умишлено Болниците в нашата Мила Родина и не стимулират Докторите управлението на всяка болница която е Държавна се води към Фалит от Изпълнителните Директори. А те са назначени от предишното управление А ТАЗИ ВЛАС НЕ ГИ СМЕНИ ЗАЩО??????? В НОИ София в сигурността има директори който са назначени от ГЕРБ и няма Кой да ги смени ЗАЩО????????? А КОГАТО БЕШЕ ГЕРБ СМЕНИ НАВСЯКЪДЕ ВСИЧКИ !!!!!!!!

2014.02.21 | 16:50

1
Променете управлението на Изискванията за Директори на Болниците и другите лечебни заведения. Защото Докторите са да лекуват а не да управляват Лечебните заведения защото те ги водят към ФАЛИТ

Добави коментар

Водещи новини