Мая Манолова: Изборните правила отново ще се напишат в последния момент

  • 05 май 2011 19:14

  • 2035
  • 0
Мая Манолова: Изборните правила отново ще се напишат в последния момент
©

Конституционният съд обяви за противоконституционни текстовете от Изборния кодекс, с които се регламентира принципът на уседналост. Пред журналисти депутатът от Коалиция за България Мая Манолова заяви:

„Може би трябваше да се чувстваме победители и да тържествуваме, но в крайна сметка - не се чувстваме така, защото реално, отново ще сме в хипотезата, в която изборните правила ще се напишат в последния момент.

И това са съществени текстове, касаещи, кой има право да гласува и кой има право да бъде избиран – имам предвид както уседналостта, така и изборността на кметовете в малките населени места. В крайна сметка - до там доведе играта на управляващите, които не пожелаха да се вслушат в каквото и да е различно мнение, гонейки единствено партийният интерес”.

Въвеждането на принципа на уседналост предвиждаше общинските съветници и кметовете да се избират от български граждани, живели през последните 12 месеца в съответното населено място. Манолова посочи, че въвеждането на уседналостта не е спряло изборния туризъм, а реално той се е изместил във времето 10 месеца преди изборите.

Така Конституционният съд уважи иска, внесен от депутати от опозицията.

Последвайте канала на

2035 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини