Манолова: Задължителното гласуване е дървено желязо

share

Откровена злоупотреба и откровен политически популизъм нарече зам.-председателят на парламента Мая Манолова в предаването "Лице в лице" по БТВ предложението на президента Росен Плевнелиев за референдум за гласуването.

Вместо да търси обединение, президентът отново разделя нацията. В Конституцията ясно е казано, че гласуването е право, а не задължение на гражданите. Право ли е или задължение - не може да бъде едновременно и двете, попита Манолова.  По думите й задължителното гласуване е политически оксиморон – нещо като "дървено желязо", и е противоконституционно.

Тя посочи, че в предложението си президентът не уточнява дали ще има санкции за тези, които не искат да гласуват, или пък стимули за гласуващите. Не одобрявам стимулите за гласуване, защото ми звучи като подкуп, заяви социалистката.

Според нея електронното гласуване пък противоречи на тайната на вота и ще улесни контролирания вот. Тя призна, че много малко са осъдени за контролиране на вота, но по думите й това не означава, че борбата с това явление трябва да спре.

Мая Манолова съзря синхрон в действията на Плевнелиев и ГЕРБ по повод предложението на президента за референдум за гласуването.

Водещи новини

Още новини