Станишев: Плевнелиев прави опит да върне "фидосовщината" (видео)

  • 30 януари 2014 11:37

  • 5605
  • 32
Станишев: Плевнелиев прави опит да върне "фидосовщината" (видео)
©

Много внимателно прочетох предложението на президента за референдум. Четох и между редовете. Във всичко това виждам опит за връщане на "фидосовщината" в политиката.

Това обяви пред журналисти в парламента лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на, предаде репортер на Novini.bg. Заедно с него говори и зам.-председателят на НС Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, като двамата коментираха снощното искане на президента за провеждане на референдум заедно с изборите за европейски парламент. Всички видяхме и знаем как ГЕРБ организират избори с "костинбродски бюлетини". Много добре си спомняме и как бяха проведени последните президентски избори, на които беше избран Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Това бяха едни много нечестни избори, продължи Станишев. Ясно е какво се цели чрез тази инициатива, да се попречи на приемане на ново изборно законодателство, което да прекрати нечестните практики и начина на правене на избори, които правеше ГЕРБ. Изборният кодекс се обсъжда вече 7 месеца, а президента запази пълно мълчание до този момент. Ясно заявихме, че ако управляваме ще променим изборното законодателство и ще бъдем гарант за честни избори. Видно е, че работим в тази посока, похвали се соцлидерът.

В колко европейски страни съществува практиката на задължително гласуване на избори? Мисля, че в три. Зад какво застава г-н Плевнелиев? Циркулира една идея на ГЕРБ, да няма санкции, но да има бонус по 20 лева за всеки, който гласува. Има немалко хора, които за 20 лева ще имат силен мотив. Президентът „за” това ли е? Да узаконим купуването на гласове чрез държавата и да облекчим купувачите на гласове, поемайки за сметка на данъкоплатците част от купуването? Да кажем, че са гласували 4 милиона души, това означава 80 милиона лева сметка за всички избори за сметка на данъкоплатците, за подпомагане на купувачите на гласове, изчисли Станишев.

Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на и Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на бяха категорични, че две от исканията на президента са противоконституционни и нарушават пряко законите на България. Президентът предлага да се въведе електронно гласуване. Какво е първото задължение на държавния глава? Да отстоява и спазва Конституцията. Има решение на Конституционния съд, че подобен тип гласуване е противоконституционен. Мотивът е, че това нарушава тайната на вота, обясниха те. Къде функционира система за електронно гласуване? Доколкото знам, в Исландия с 350 000 население и в Естония с 1,5 милиона души и много добре разгърнато електронно правителство, каза още Станишев.

Във връзка с идеята за мажоритарен избор на част от народните представители, соцлидерът даде пример. Кажете пет имена на народни представители от предишния парламент, които са мажоритарно избрани, сиреч би трябвало да бъдат най-ярките фигури в предишния парламент. Президентът, който беше „против” референдума за „Белене”, сега изведнъж стана „за” референдум, завърши той.

Предложението да бъде направен референдум е откровен призив да се нарушава Конституцията. Конституцията не може да се променя чрез референдум. Според Конституцията участието в изборите е право, а не задължение на българските граждани и в този смисъл не може да има задължително право. Това е нещо като дървено желязо, обясни Манолова. С решение от 2011 г. Конституционният съд обяви въведеното в кодекса „Фидосова” електронно гласуване за противоконституционно, защото нарушава тайната на вота. С предложението за електронно гласуване се готви мащабна фалшификация и манипулация на изборите – „Костинброд 2” в невиждани размери. Онези 480 000 бюлетини ще бъдат детска играчка пред възможностите, които дава електронното гласуване за контрол на вота и купуване на гласове. Не искам да мисля, че президентът иска да става съучастник в подобна мащабна акция за фалшификация на вота, заяви Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на

По отношение на искането за определен брой мажоритарни депутати, тя каза: Тази игра сме я играли и през 2009 г. и експериментът не беше удачен. Знаете ли кои са мажоритарните кандидати, избрани през 2009 г. в трите големи столични изборни района? За 23-ти район няма да се сетите кой е мажоритарният кандидат. Според нея идеята да се въведе изцяло мажоритарна система подвежда избирателите и печеливши ще бъдат големите партии. Очакваме да видим как президентът ще формулира своите три конкретни въпроса и доколко ще бъдат допустими според изискванията на закона за референдумите. След това искането ще премине през правна комисия и ще бъде гласувано в пленарна зала, уточни Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на. По думите й президентът прави опит да заобиколи Конституцията.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5605 32

Свързани новини

Коментари 32

Добави коментар
калоян

2015.06.06 | 18:49

32
Гпупака станишев направи скъп и безмислен референдум за далаверата си Белене , а сега не можело хората да си кажат мнението по толкова важен въпрос.Целта им е да печелят и когато губят, но няма да стане

2015.06.06 | 18:34

31
ВИЕ, Г-Н СТАНИШЕВ СПЕЧЕЛИХТЕ С КОСТИНБРОДСКИТЕ БЮЛЕТИНИ! КАТО ИСТОРИК СИГУРНО ЗНАЕТЕ, ЧЕ ПОВЕДЕНИЕТО ВИ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ИСТОРИЯТА КАТО ЕДИНИЦА МЯРКА ЗА НАГЛОСТ.

2015.06.04 | 16:34

19
НЕ ОБИЖДАЙ ИСТОРИЦИТЕ КАТО ГИ СРАВНЯВАШ С ТОЗИ ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН КЕЛЕШ.
Бай Стефан

2015.06.06 | 18:33

30
Станишев-най-добрия!Той да стане президент!!!

2015.06.04 | 16:34

18
абе оставете ни ние сами да решим какво искаме, не говорете от наше име, ние сме държавата, а не Конституцията! Попитайте ни, от какво се страхувате? От питане глава не боли... Ние имаме правото да избираме ВАС, а не вие да избирате НАС... Ние имаме правото да имаме един по-добър и достоен живот, не ни го отнемайте!
Любо-ІІ

2015.06.06 | 18:33

29
Тиква, та тиква... Тя е един от плодовете с най-много семена вътре. А ти - не ти ли писна като драскач с най-много отрицателен вот да продължаваш да се изживяваш като грамотен? Или става дума за чиста проба мазохист?

2015.06.06 | 18:33

28
Няма да оставим тиквите да фалшифицират и да са на власт пак ! НИКОГА !

2015.06.06 | 18:27

26
ТИКВИТЕ няма да могат вече да фалшифицират избори вече ! Прощавай власт , сбогом ! Голям рев гербаджийски , чак хълцат тъпанарите !

2015.06.06 | 18:28

27
ТИКВИТЕ няма да могат вече да фалшифицират избори вече Прав си сега ще ги фалшифицират ГЕЙтаците и РЕЗАЦИТЕ .

2015.06.06 | 18:27

25
2 мил. Българи в чужбина няма как да бъдат купени, затова Комунягите не искат електронно гласуване.
СБОГОМ ГЕРБЕРУГИ

2015.06.06 | 18:26

24
Няма ли вариант в осем без десет Роско да чете детски приказки, за лека нощ на децата, та да има поне минимална полза от него! Той е весел идиот, нахилен, децата ще го обикнат, където го видят ще искат да го бият

2015.06.06 | 18:26

23
Гейбери, сбогувайте се с властта завинаги.

2015.06.06 | 18:26

22
0 0 Лицемери ! Е какво стана сега,"избраните" от народа да работят за народа,скочиха неистово в купом да бълват лъжи и помия с/у желанията на народа. Защото исканията на хората бяха точно такива,каквито са във въпросите за референдума.
Наблюдател

2015.06.06 | 18:26

21
Толкова е жалък тоя очилат хамстер

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини