Социолог: Отцепването от БСП ще е краят за Първанов

share

Няма конспирация, няма рестарт. Това са хора, които никога не са си променяли принципите си. Декларацията срещу поведението на Волен Сидеров беше реакция на това, че нямаше реакция на Сергей Станишев и ДПС. Това каза режисьорът и член на БСП Нидал Алгафари по БТВ. "Нямаше големи политически избори, които Георги Първанов е загубил за разлика от Сергей Станишев.

Това отцепване в БСП не е изненада. Това е борба във върховете на БСП. Всичко ще стане ясно на изборите. Г-н Първанов, който е силен български политик стъпва на много тънък лед, за което се изисква техника. Неговите основни критики са към ръководството на БСП. Имаме ситуация в страната, в която Станишев загуби от Бойко Борисов, но и спечели срещу него. Важно е какво мислят симпатизантите на БСП. Той премахна най-голямата опасност за тях в лицето на ГЕРБ. Това каза социологът Кънчо Стойчев по БТВ.

"Приемете го като допълнение към БСП, а не като отцепване", смята Алгафари.

"Има значима периферия, която не харесва настоящото управление. Ивайло Калфин ще бъде лидер на евроизборите от алтернативна листа. Напрежение има, ако Първанов тръгне да цепи БСП той ще загуби. Влиза се в етап на лидерска листа. БСП е бойна партия , нея са я разстрелвали и тя е разстрелвала", заяви Стойчев.

"В БСП има много голяма периферия, която не одобрява политиката на ръководството. Всички, които не могат да намерят алтернатива ще гласуват за това ядро АБВ", смята Алгафари. "Цялата тънкост е дали Първанов ще се окаже опозиция или излизане от рамките на БСП. Това зависи от двете страни в партията. В момента голяма част от хората в лятото пространство са недоволни от политиката на Станишев. Той зароби партията в личната си битка с Бойко Борисов. Станишев допусна грешка, коалирайки се заедно с ДПС и "Атака".

"Станишев демонстрира невероятни качества, могат да се правят и забележки. В зависимост от това какви средства са използвани в тази битка и той използва такива. Станишев победи Борисов и това трябва да е ясно на хората. Няма как да се биеш с прасе и да не се изцапаш, защото битката се води в кочината", смята Кънчо Стойчев. "Изострят се противоречията в лято, но това ще го заздрави. Спорът би могъл да има и позитивен ефект за България. Отделилото се малцинство няма да има светло бъдеще".

Според Алгафари БСП не е социалистическа партия и няма човек вътре в нея, който да обясни значението на тази дума.

"Трудно ми е да си помисля, че Първанов би тръгнал по линията на разцеплението, защото това ще е краят. Аз не виждам подобни намерения. Възможно е и примирие", завърши социологът.

Водещи новини

Още новини