Хиляди агенти на ДС са внедрени във властта

share

Само за последните 7 години работа Комисията по досиетата е разкрила 8 000 сътрудници, които са заемали или заемат държавни длъжности. Това заяви шефът на Комисията по досиетата Евтим Костадинов по време на Международната конференция „Преходът в Източна Европа през документите на комунистическите тайни служби“, предава "faktor.bg".

На конференцията, организирана от Комисията по досиетата, са участвали представители на сходни структури в Германия, Полша, Латвия и Румъния.

По думите на зам.-министъра на вътрешните Йордан Грамов МВР е предоставило на Комисията по досиетата 2 млн. архивни дела и 1,5 млн. преписки до момента. Според него силовото министерство е най-големият донор на институцията, занимаваща се с архивите на бившата Държавна сигурност.

Грамов обяви, че предстоят да бъдат предадени и досиетата на служителите на комунистическата тайна служба. Членът на Комисията Екатерина Бончева пък бе категорична, че разкриването на документите на ДС по никакъв начин не застрашава националната сигурност.

В доклада си пък журналистът Христо Христов, обяви и изнесе данни за някои политици – агенти на ДС. Първи в „списъка“ му беше президентът Георги Първанов, който през 2007 г. бе обявен като секретен сътрудник „Гоце“ на ДС. Според Христов, две парламентарни комисии по време на управлението на ОДС са скрили досието му.

Христов определи почетния председател на ДПС Ахмед Доган като „продукт на ДС“, чиято политическа кариера била направлявана от службите. От доклада стана ясно още, че досието на настоящия председател на ДПС Лютви Местан е изчезнало. Според Христов, до момента Местан не е дал обяснение дали настоящото му политическо поведение не се направлява и е зависимо от скриването на архивните документи.

 

Водещи новини

Още новини