Корнелия Нинова: Ще обърнем философията на пенсионирането (видео)

share

Пенсионната реформа, която обявихте, че спираме, не е вашата пенсионна реформа. Тази реформа, която вие предлагате, беше променена на коляно за една нощ от Симеон Дянков. С тези думи се обърна към ГЕРБ депутатът от БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на второ четене на бюджетите на НЗОК и Държавното обществено осигуряване за 2014 г.

Тя обясни, че през 2014 г. право на пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се придобива при навършване на 60.8 г. от жените и 63.8 г. от мъжете, и осигурителен стаж 34.8 г. за жените 37.8 г. от мъжете. Около 15 000 души ще имат право да се възползват от правото на пенсиониране през 2014 г. "Спирането на пенсионната реформата ще продължи само една година и това е записано в закона. Тази година е необходима, за да се потърси съгласие между политическите партии, синдикати и работодатели. Това съгласие е необходимо, за да се потърси устойчиво развитие на пенсионната система и тези правила да бъдат спазвани и от следващите правителства. Нашата цел е да обърнем философията на пенсионирането, да променим системата на входа, а не на изхода, както предлагате вие. С предложенията имаме за цел повече хора да работят и повече пари да влизат в НОИ. Искаме да направим системата солидарна и справедлива", заяви Нинова.

Депутатът от ГЕРБ и бивш социален министър Тотю Младенов се съгласи, че системата трябва да бъде стабилизирана, но посочи, че за догодина са заложени в пъти повече приходи, а осигурените лица са по-малко. "Вие задълбочавате дефицитите в системата и с това, което предлагате пенсионерите ще бъдат обречени на по-ниски пенсии. За каква справедливост и солидарност говорите, след като с тези популистки решения ще сринете осигурителната система. Дупката в Държавното обществено осигуряване ще стане още по-голяма. Вие сте на път да съсипете пенсионния фонд с тези дивотии, които предлагате. Обричате пенсионерите на бедност. Вас ви интересува само днешния ден, а какво ще стане в бъдеще, не ви интересува, както е било винаги", допълни Светлана Ангелова от ГЕРБ.

"На "дивотиите" няма да отговарям. От повишаването на максималния осигурителен праг се предвижда да влязат повече приходи в бюджета. Не виждам откъде идват съмненията ви за приходната част в бюджетите на ДОО и НЗОК. Има заложени мерки, недейте да казвате априори, че мерките ни няма да бъдат изпълнени. Нашата позиция е - приели сме предизборни ангажименти за такава приходна част, затова залагаме такива параметри", отвърна на репликите Корнелия Нинова.

Водещи новини

Още новини