От 2014 г. - пенсия с година по-рано

  • 13 декември 2013 06:17

  • 9011
  • 4
От 2014 г. - пенсия с година по-рано
© Булфото

БСП и ДПС най-сетне са намерили компромисен вариант за по-ранно пенсиониране. Той ще бъде предложен за гласуване в сряда, при второто четене на проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), съобщава в. "Преса".

Промяната дава възможност за предсрочно излизане в заслужен отдих при недостигаща една година възраст или стаж, а не две, каквито бяха първоначалните намерения на левицата.

Гъвкавото пенсиониране бе едно от основните предизборни обещания на БСП и е една от мерките за намаляване на безработицата. В момента се правят сметки колко ще струва на хазната, ако пенсионирането е с година по-рано.

Промените в КСО трябваше да бъдат обсъдени на второ четене вчера, но депутатите ги отложиха. Официалният мотив бе, че не са имали време да се запознаят с доклада на социалната комисия след заседанието й по темата, което бе ден по-рано. ГЕРБ-ерката Светлана Ангелова заподозря, че истинската причина за отсрочката е, че БСП и ДПС не са се разбрали за ранното пенсиониране. Хората на Местан действително бяха против гъвкавото пенсиониране. На заседанието на социалната комисия в сряда депутатите от ДПС гласуваха с "въздържал се" и това стана причина то да не мине.

За да бъде въведено пенсионирането с две години по-рано, трябват 30,5 млн. лв. В момента се правят сметки колко пари ще струва, ако е с една година предсрочно. Експерти на БСП твърдят, че в 18 страни членки на ЕС  имало гъвкаво пенсиониране.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
9011 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
XXL

2014.02.18 | 13:41

4
Безработицата,ще се намали драстично,ако всички работодатели назначили пенсионери на работа да се санкционират и да изчезнат от закона тези граждански договори, от които държавата нищо не печели,защото никой не внася никъде нищо!!!
фредо

2013.12.17 | 12:17

3
Гъвкавото пенсиониране го има на всякъде в ЕС (където не е точно пенсиониране се осигурява минимална заплата+осигуровки за безработен с 2-год. "недостиг" д пенсия). Разликата е, че докато у нас "гъвкавият" пенсионер пожизнено ще получава по-малката си пенсия, в ЕС пенсията става 100% при достигане на необходимата възраст или стаж.
abc

2013.12.15 | 19:06

2
започнаха с реформите
мами

2013.12.15 | 19:05

1
заглавието трябва да е "Може би" или "Ще гласуват"

Добави коментар

Водещи новини