Костов: Да се провери укрива ли данъци "Лукойл"

Булфото
share

Планът на Барак Обама за дълговата криза беше изтълкуван негативно от пазарите.

Това заяви в сутрешния блок на бТВ лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов.

Намаляването на кредитния рейтинг на САЩ е лош сигнал за световната икономика и изглежда, че се върви към нов спад, може да се стигне и до дълговременна депресия. Преките последствия за България са, че ще трябват големи усилия да бъдат повишени доходите и да бъде овладяна безработицата, допълни той.

По отношение на думите на премиера, че е подкрепил Костов, когато е бил болен, а той е гласувал „против“ кабинета по време на вота на недоверие, тъмносиният лидер каза, че от много години го обвиняват в най-различни неща, които не са верни.

ГЕРБ в началото казаха, че ще правят правителство на малцинството, въпреки че ни предлагаха да имаме министър на здравеопазването в кабинета. Те сами направиха този избор и трябва да поемат пълната отговорност за управлението, посочи Костов.

Свеждането на въпроса с "Лукойл" до измервателни уреди е неправилно, защото те са само инструмент за контрол. Въпросът е дали държавата ще противодейства на господстващото монополно положение на пазара от страна на „Лукойл“. Комисията за защита на конкуренцията каза, че в договорите между „Лукойл“ и други фирми има клаузи, които ограничават конкуренцията. Трябва да се провери има ли укриване на данъци и източване на акцизи и ДДС от бюджета  от страна на компанията, категоричен бе Костов.

Не трябва да има контрабанден внос, защото той възпрепятства конкуренцията на пазара. От казуса с "Лукойл" безспорно печеливша е рафинерията. Ще се разиграва схемата на уж борба с монопола, а от друга страна той ще се разширява и компанията все повече ще злоупотребява с господстващото си положение на пазара, посочи лидерът на ДСБ.

Взривовете пред офисите на ДСБ и РЗС бяха грозно развитие на политическата ситуация, и то преди избори. Целта им беше да предизвикат страх у нашите привърженици, заяви той.

Ще бъдем на балотаж в София, Пловдив и Варна на кметските избори, където ще се борим за победа, Проучванията ни сочат, че в София нашият кандидат Прошко Прошков води пред кандидата на социалистите Георги Кадиев, каза още Иван Костов.

Водещи новини

Още новини