Проблемно с ТЕЛК - лекарите не могат да пренасочват досиета на пациенти

  • 06 октомври 2024 19:41

  • 283
  • 0
Проблемно с ТЕЛК - лекарите не могат да пренасочват досиета на пациенти
© Novini.bg/ Canva

Нови проблеми с ТЕЛК. Лекарите не могат да пренасочват досиета на пациенти, ако липсва конкретен специалист в ТЕЛК комисията. Оплакването идва от пациентски организации, а от здравното министерство твърдят, че проблем има само в няколко комисии и отбелязаха, че за месец все пак са пренасочени повече от 2900 случая.

Пациентски организации алармират за нов проблем с ТЕЛК - лекарите не могат да пренасочват досиета на пациенти, ако липсва конкретен специалист в ТЕЛК комисията. От здравното министерство заявиха, че само за месец са пренасочени 2929 случая, като 200 от тях многократно. Според тях проблем има само в няколко комисии. Без съответния специалист в комисията няма как да бъде определен процентът на заболяването, казват от ТЕЛК комисиите.

"Ние не сме всезнаещи, всеки от нас е учил определена специалност, държал е изпити за тази работа и е квалифициран в тази работа. Ние например нямаме невролог от колко време, близо година", посочи Боряна Холевич, председател на ТЕЛК в София и председател на сдружението на лекарите, работещи в ТЕЛК.

"Незнайно защо експертите от МЗ са премахнали тази възможност, което е изключително ограничава правата на пациентите, застрашава техния живот, тяхното здраве, защото това са хора, които са социално-слаби. Те имат наистина нужда от тази социална подкрепа и то максимално бързо, не може експертите от МЗ да твърдят, че видите ли в комисията били лекари и те можели да преценят всяко едно състояние. Те не са специалисти по всички заболявания", обясни Пенка Георгиева, пациентски организации "Заедно с теб".

И лекари, и пациенти настояват промяната да отпадне.

"Ако ние дадем по-висок процент, комисиите от НОИ обжалват нашето решение и НЕЛК намали процента, на нас ни съставят административни актове, които са в размер на 2 000-3 000 лева, което е много ясно, че ние категорично няма да допуснем", заяви Боряна Холевич, председател на ТЕЛК в София и председател на сдружението на лекарите, работещи в ТЕЛК.

От здравното министерство обясниха.

"Един от проблемите, който се очерта в последните няколко дни е това, че в рамките на 1 месец над 2900 заявления са преразпределени, като 200 от тях многократно с мотива, че няма специалисти в тази комисия", поясни Галя Кондева, служебен министър на здравеопазването.

"Системата има възможност да разпределя по основна диагноза, ако възникнат проблеми във връзка с експертизата по отношение на някои казуси, е дадена възможност председателят на комисията чрез ИО да поиска конкретно разпределяне в друга комисия. Така че тази възможност е премахната автоматично, защото най-вероятно това е злоупотреба, това са голям брой заявления от много малък брой комисии".

Мъж може да загуби крака си заради липса на адекватно лечение

Заради липсата на специалисти затруднения изпитват и в Благоевград - двете комисии там не могат да прехвърлят разпределените им пациенти, нито могат да разгледат документите, тъй като това, по думите им, трябва да става от специалист в конкретната област. И докато лекарите от ТЕЛК комисиите и служителите в здравното министерство изясняват може ли и как да се изчислява процент, без съответния лекар-специалист, то хиляди пациенти остават заложници на неуредици.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
283 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини