Трайков: КЗК да каже дали "Лукойл" е монополист

  • 03 август 2011 08:19

  • 2031
  • 4
Трайков: КЗК да каже дали "Лукойл" е монополист
©

Не само случаите с „Лукойл“ и АЕЦ „Белене“ са сложни в работата на икономическото министерство, но те са най-видими.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко.

При „Лукойл“ позицията ни е, че трябва да се спазват правилата при функционирането на свободния пазар, допълни той.

"Лукойл" е най-големият играч на един свободен пазар, тук става дума за доминиращо положение, не за монопол. Дали има монопол, трябва да каже Комисията за защита на конкуренцията, посочи Трайков.

Нямам отношение към решението на съда, нашето министерство има задължение да направим така, че пазарът да функционира и потребителите да не пострадат. Гориво има достатъчно и в България, и около България, проблемът беше, че до решението на съда фирмите не смееха да внасят големи количества, защото при възобновяване на производството на "Лукойл" за тях има огромен пазарен риск, уточни икономическият министър.

В спора между "Лукойл" и Агенция "Митници" трябва да победи този, който е прав. Решението на митниците беше аргументирано от това, да бъдат въведени правилата, заяви Трайков.

Струва ми се нелепо в стъпките на България за налагане на правилата да се търси ограничаване на руските интереси в страната ни, каза министърът по повод коментари в тази посока в руски медии. Той уточни, че няма подобни официални коментари от страна на Русия.

Относно казуса с АЕЦ „Белене", Трайков заяви, че НЕК има право да получи 61 млн. долара от „Атомстройекспорт" и затова компанията ще внесе иск в съда. Според него не е било коректно от страна на Русия да заведе иска срещу България.

Задължително е да проявят разум руснаците и да оттеглят иска си, коментира Трайков. Той заяви, че вчера в НЕК е получено писмо от „Атомстройекспорт", с което искат руснаците повече подробности относно иска, който може да заведе България.

Икономическият министър уточни, че за първи път се работи наистина систематично по АЕЦ „Белене".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2031 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2011.08.08 | 13:55

4
На Трайков очила не му трябват той го знае много добре, но си има един шеф резач на ленти който му е стъпил на шията!
ггггггггггг

2011.08.08 | 13:55

3
ДРАГИ МИ БЪЛГАРЧЕТА ПРОБЛЕМА Е В НАС САМИТЕ ВСЕКИ СЕ МИСЛИ ЗА ПО ХИТАР ОТ ДРУГИЯ И КАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА СЕ СТАЧКУВА ВСЕКИ ГЛЕДА КАК ДРУГИЯ СЕ ИЗЛАГА НО НЕ СЕ УСЕШТА ЧЕ И НА НЕГО МУ Е ОТЗАД!!!!! докато ние не си променим начина на мислене така ште бъде занапред
...

2011.08.07 | 23:55

2
Как през тези очила не можа да видиш и да прозреш че оправяне няма от това което забъркахте вие от вашата проклета партия а сега го сърбаме ние гражданите за които не ви пука дали са живи ,или мъртви .Зимата идва и загубените бабички и старци ще ядат асвалт от магистралите и лентичките на Г-н Борисов .
Бедняка

2011.08.07 | 23:47

1
Трайков колко по големи очила искаш за да видиш че е така.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини