ДПС: Кабинетът "Орешарски" е първото българско правителство

share

Правителството на Пламен Орешарски е първото правителство, което може да бъде наречено първото българско правителство, каза Лютви Местан.

Върховенството на закона бе загърбено през последните четири години, каза още лидерът на ДПС. Пред НС лидерът той посочи, че правителството на Бойко Борисов е нарушавало Конституцията, която не е само набор от закони. Правителствата правиха законодателния орган в своя функция. Става дума за поставяне на волята на премиера над парламента, поясни Местан. Местан още каза, че може да се промени конституцията, но това трябва да стане със съгласието на народа. В контекста на протестите и политическа криза трябва да кажем следното: България е страна с многопартийна демокрация. ДПС осъзнава, че в НС е по по волята на една малка част от суверена, но сме отговорни пред всички български граждани. Защото е така по условията на многопартийната демокрация.

Какво общо има с духа на българската Конституция фактът, че никой не можа да посочи на г-н Муса Палев друга вина, освен неговата религиозна принадлежност? Друго казва българската Конституция; с няколко свои разпоредби ясно прокламира уважението към етническите и религиозни различия, каза Местан.

Ефектът на бумеранга ще застигне всеки, който е имал прегрешения. Днес сме задължени да спазваме конституцията, каза още Местан. Той пожела на премиера Пламен Орешарски да спазва Конституцията.

Водещи новини

Още новини