Бившият президент на Боливия Ево Моралес обвини настоящия, че е организирал опита за преврат срещу себе си

  • 01 юли 2024 14:24

  • 171
  • 1
Бившият президент на Боливия Ево Моралес обвини настоящия, че е организирал опита за преврат срещу себе си
© Getty images (архив)

Бившият президент на Боливия Ево Моралес (на снимката) предишния си политически съюзник, а по-късно превърнал се, настоящия държавен глава Луис Арсе, че е измамил народа на латиноамериканскта страна , като е извършил сам опита за преврат срещу себе си миналата седмица, за да спечели политически дивиденти сред избирателите, предаде АП.

Първоначално Моралес бе сред най-силните гласове в страната, които заявиха, че около 200 военни, които в сряда се отправиха към правителствения дворец на Боливия заедно с бронирани автомобили, са се опитали да извършат "държавен преврат".

"Убедени сме, че демокрацията е единственият начин за уреждане на всякакви разногласия и че институциите и върховенството на закона трябва да бъдат зачитани", написа Моралес в публикация в социалната медия "Екс" в деня на военната акция. "Повтаряме призива си всички участници в този бунт да бъдат арестувани и съдени", добави той.

Но вчера Моралес се присъедини към други, които смятат, че самият Арсе е инсценирал пуча, за да спечели симпатиите на боливийците в момент, когато популярността му е изключително ниска. Арсе "не уважи истината, измами ни, излъга не само боливийския народ, но и целия свят", заяви Моралес в предаване по местна телевизия.

Боливийските власти са разполагали с разузнавателни данни за готвения преврат

Моралес все още има голямо влияние в Боливия, особено сред производителите на кока и профсъюзите, докато Арсе се сблъсква с тлеещо недоволство, тъй като страната е обхваната от икономическа криза.

Моралес, някогашен приятел на Арсе, подаде оставка като президент през 2019 г. в условията на размирици, след като се кандидатира за неконституционен трети мандат и избяга в изгнание. Той подкрепи Арсе на изборите в страната през 2020 г. като кандидат на неговото Движение за социализъм.

Но отношенията между двамата се влошиха, когато Моралес се завърна от изгнание, и по-късно обяви, че планира да се изправи срещу Арсе, за да бъде кандидат на Движението за социализъм на предстоящите избори през 2025 г.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
171 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
УГО ЧАВЕС

2024.07.01 | 21:56

1
ШЕ ВИ ЕВА ПИ ЧКАТА МРЪСНА МАЙЧИНА ЧИФУТСКА

Добави коментар

Водещи новини