Нинова: Социалните мерки не са причина за актуализацията на бюджета

share

Ще говорим за актуализация на бюджета, когато правителството обяви окончателно своята позиция. Социалните мерки не са причина за актуализацията. Допускам, че плащанията към бизнеса и заема от февруари, който бившите управляващи взеха, са причините за актуализацията.

Това каза пред камерите на Нова Телевизия депутатката от Коалиция за България Корнелия Нинова. Тя коментира темата за исканата актуализация на бюджета заедно с колегите си Владислав Горанов от ГЕРБ, Алиосман Имамов от ДПС и Илиян Тодоров от "Атака". За един месец приехме социални мерки, които обхващат 1 млн. българи, продължи Нинова. Това не са временни мерки. Тези мерки не костват и един лев на бюджета. Тези мерки не поставят под въпрос финансовата стабилност на страната. Нинова говори и за вчерашните дебати в Европейския парламент за България и критиките от страна на европейските социалисти за сътрудничеството на БСП с "Атака". Сергей Станишев ясно каза вчера, че правителството не се подкрепя от "Атака". Ние не сме в коалиция с тях. Станишев категорично осъди и поведението на Волен Сидеров, обясни Нинова.

Владислав Горанов беше на мнение, че правителството иска актуализация, за да се справи с натрупаните пресрочени задължения. Тези задължения тежат най-много в няколко ведомства. Става въпрос за Министерството на отбраната и здравеопазването, разкри Горанов. С подобен анонс за актуализацията се избързва. Подобни намерения, без ясен сигнал защо се правят, могат да увеличат нивото на лихвите. Правителството можеше да продължи да работи с този бюджет, а ако толкова много искат да го актуализират, могат да го направят в края на годината, обясни Горанов. Рано е за комплексни оценки на правителството, защото то се занимава само с кадрова политика. ГЕРБ не дезертира от задълженията си. От първия ден в парламента се опитват да ни неглижират и да ни притискат. Ръководството на нс допускаше около нас да подскачат разни хора и да ни обиждат, коментира Горанов решението на партията да не влиза в парламента.

Има смяна на приоритетите и това налага актуализацията на бюджета, обясни Алиосман Имамов. Този бюджет е бюджет на замръзналата икономика и повишаване на безработицата. Очаква се неизпълнение на приходите с над 1 млрд. лева. Това е голяма причина за актуализация на бюджета, каза още той. Социалните мерки на правителството на Пламен Орешарски са стабилизационни, които са насочени към определена целева група - най-бедната част от населението, категоричен беше Имамов.

Трябва да подпомогнем съществуването на българите. Аз не виждам нищо лошо в актуализацията, ако тя спомогне за по-добър живот, каза Илиян Тодоров. ГЕРБ трябва да почнат да идват в парламента. Ние сме избрани от хората и това ни е работата, каза още Тодоров. Той също коментира вчерашните изказвания в Европарламента по повод ситуацията в България. Заместник-председателят на ЕНП прояви голяма наглост, като призова за предсрочни избори в България. Ние не му даваме акъл, дали в Германия трябва да се провеждат избори. ЕНП са двулични. Защо не коментират протестите в Турция и поведението на Ердоган, който е част от ЕНП? За тях България е колониална държава, категоричен беше Тодоров.

Водещи новини

Още новини